Friss hírek

Nem csupán Rosberg és Vettel kapott defektet Spában

Több abroncsán is vágásokat talált a múlt hétvégi Belga Nagydíjon a Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli.


Több abroncsán is vágásokat talált a múlt hétvégi Belga Nagydíjon a Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli.

A spa-francorchampsi versenyhétvégén Nico Rosberg a pénteki második szabadedzésen kapott defektet bő 300 km/órás tempónál, míg Sebastian Vettel a vasárnapi futam utolsó előtti körében járt hasonlóképp.

Szerencsére mindkét versenyző megúszta nagyobb baleset nélkül, azonban mind Vettel, mind Rosberg válaszokat követel a Pirellitől.

Az olasz gumigyártónál azt mondják, Vettel defektjét nyilvánvalóan az okozta, hogy a Ferrari túlhasználta a közepes keveréket, és Rosberg balesete sem a gumi szerkezeti hibája miatt következett be, hanem valamilyen külső tényező, esetleges törmelékek miatt.

A Mercedes azonban semmi erre utaló jelet nem talált, sőt, a történtek után áramlásjelző festékkel még autóját is megvizsgálta, hátha valamilyen tervezési hiba folytán következett be Rosberg defektje.

A Motorsport.com című szaklap a minap arról számolt be, nemcsak Vettel és Rosberg, hanem más versenyzők is szembesültek gumiproblémákkal a hétvége során, az edzések után ugyanis több abroncson is vágásokat találtak.

Úgy tudni, ezek főleg a hátsó gumikon keletkeztek, habár a Pirelli nem tudott választ adni arra, mi okozta őket. A gyártó mindazonáltal arra kérte a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), alaposan vizsgálja meg újra a pályát – valamint a bukótereket – a futam előtt.

A brit szaklap úgy értesült, maguk a csapatok is kifejezték aggodalmukat az irányító testület felé. Az egyik teória szerint a vágások amiatt keletkeztek, mert a versenyzők néhány helyen túlságosan is kiszélesítették a pályát, például az Eau Rouge tetején, ahol Vettel is szélesen futott.

A Pirellinél ennek ellenére azt mondják, a német defektjét egyértelműen az abroncs elhasználódása okozta.

Amikor Paul Hemberyt, a Pirelli motorsport-igazgatóját arról kérdezték, volt-e hasonlóság Rosberg és Vettel esete közt, így felelt: „Nem. Rosbergén külső vágás volt, Vettelé pedig egyszerűen elkopott.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!