Friss hírek

Nem építik meg a Rióba tervezett Forma-1-es pályát

99 GIOVINAZZI Antonio (ita), Alfa Romeo Racing ORLEN C39, action during the Formula 1 Gran Premio Heineken D’italia 2020, 2020 Italian Grand Prix, from September 4 to 6, 2020 on the Autodromo Nazionale di Monza, in Monza, near Milano, Italy - Photo Antonin Vincent / DPPI
Mégsem épít Forma-1-es versenypályát Rio de Janeiro, habár korábban olyan tervekről is hallani lehetett, melyek szerint akár már 2021-ben versenyt rendezhetnek Brazília második legnagyobb városában.

A Forma-1 korábbi elnök-vezérigazgatója, Chase Carey eltökélt szándéka volt, hogy Interlagosból Rióba vigye át a brazíliai futamot – erről megállapodás is született múlt szeptemberben.

A pályatervezés, illetve az egész projekt azonban komoly akadályokba ütközött, végül decemberben az F1 vezetősége bejelentette, a brazil F1-es futamot továbbra is Interlagosban tartják majd Sao Paulói Nagydíj néven.

A riói új versenypályát a Deodoro nevű városrészben építették volna fel, egy korábbi katonai központ területén, ahol egyébként a 2016-os Olimpia bizonyos versenyszámait már megtartották. Az építési munkálatok viszont jelentősen érintették volna a közeli erdős területet, így a tervek komoly ellenállást váltottak ki a környezetvédőkből is.

Hétfőn aztán Rio de Janeiro környezetvédelmi titkára, Eduardo Cavaliere megerősítette, a pályát végül nem építik meg. Twitteren közzétett üzenetében a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont megjelölve azt írta. „A riói nemzetközi versenypálya NEM fogja kiszorítani Camboata erdejét. Eduardo Paes polgármester vezetésével HIVATALOSAN VISSZAVONTUK az építkezés engedélyezési folyamatát.”

Az F1 megállapodásában, melyet Rióval kötött korábban, mindazonáltal nem szerepel, hogy csak Deodoróban lehet felépíteni az aszfaltcsíkot, így elméletben nem zárható ki, hogy a város más részén felépül majd a létesítmény. Más kérdés, hogy jelen állás szerint erre nem sok esély mutatkozik.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek