Nem véletlen a diffúzoros csapatok fölénye

A Red Bull Racing csapatvezetője, Christian Horner szerint nem csupán a véletlen műve, hogy a vitatott diffúzorral szerelt csapatok domináltak az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzésein. A szakember szerint jelentős hátrányban vannak a többiek.

A Red Bull Racing csapatvezetője, Christian Horner szerint nem csupán a véletlen műve, hogy a vitatott diffúzorral szerelt csapatok domináltak az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzésein. A szakember szerint jelentős hátrányban vannak a többiek.

Eddig minden jel arra utal, hogy a Brawn GP, a Toyota, és a Williams istálló valóban előnyben van a többiekkel szemben vitatott diffúzor elrendezése miatt, amit tökéletesen bizonyít az a tény, hogy az említett három alakulat versenyzői végeztek az első hétben a pénteki második tréningen Melbourne-ben.

A riválisok tehát joggal aggódhatnak, hogy mi lesz a hétvége további részében, ugyanis hiába óvták meg a vitatott elrendezést, azt a sportfelügyelők szabályosnak minősítették, és a Fellebbviteli Bíróság legkorábban a jövő hétvégi Maláj Nagydíj után ülhet össze.

Bár Mark Webber valamilyen csoda folytán be tudott ékelődni a három alakulat pilótái közé, és a negyedik helyen fejezte be a második tréninget, Horner úgy gondolja, ha a Fellebbviteli Bíróság szabályosnak minősíti az elemet, nem lesz más választásuk a riválisoknak, amint tudják, le kell másolniuk azt.

Arra a kérdésre, hogy csupán csak a véletlennek köszönhető-e a “megbélyegzett” gárdák szárnyalása az edzéseken, Horner a következőket felelte az Autosportnak: “Nem hiszem, hogy ne lenne összefüggés a két dolog között. Úgy gondolom, hogy az a fajta értelmezés teljesítménybeli előnyt jelent, így ha szabályosnak minősítik az elemet, akkor nem lesz más választásunk, minél előbb le kell kopíroznunk azt.”

Egyesek már most két bajnokságról beszélnek: az egyik a “dupla” diffuzorú csapatoké, a másik pedig a “sima” diffuzorúaké. Horner szerint van benne valami…

“Akár három bajnokságról is beszélhetünk, mert itt van a KERS rendszer is, amit egyesek használnak, mások nem” – mondta. “Bosszantó, hogy az FIA legálisnak találta a vitatott diffúzort.”

“Természetesen fellebbezhetünk, de azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk, és mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobb munkát végezzük. Bízom abban, hogy a lehető legközelebb kerülhetünk az élmezőnyhöz.”

Azt követően, hogy a BMW Sauber már pénteken célzott rá, a Red Bull csapatfőnöke szintén megerősítette, hogy ők is megkezdték már egy hasonló diffúzor fejlesztését, ugyanis ha a bíróság úgy dönt, szabályos az elem, kénytelenek lesznek lemásolni azt.

“Nem engedheted meg magadnak, hogy várj. Már megkezdtük az alternatív megoldások keresését” – árulta el Horner.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS