Nemzetközi biztonságban a Hungaroringen - F1VILÁG.HU

Nemzetközi biztonságban a Hungaroringen

Dr. Tündik Győző rendőr alezredest, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársát kérdeztem a rendőri előkészületekről, a szervezésről…

Dr. Tündik Győző rendőr alezredest, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársát kérdeztem a rendőri előkészületekről, a szervezésről…

Dr. Tündik Győző rendőr alezredest, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársát kérdeztem a rendőri előkészületekről, a szervezésről; valamint a külföldi kollégák bevonásáról, mely eddig egyedi a Forma1 történetében.

2001-ben találkoztunk először a Hungaroringen, amelyen nem nézőként vett részt, hanem komoly, felelősségteljes rendőrként teljesített szolgálatot.

7 évvel később, még mindig a Forma1 ING Magyar Nagydíj szervezője, és összességében már több mint 10 éve kollegáival együtt azon dolgozik, hogy a hazai versenyhétvége minél biztonságosabb legyen.

Mikor kezdődnek meg Magyar Nagydíj biztonságos lebonyolításával kapcsolatos szervezések?
Már január-február táján megkezdődik a munka, majd augusztushoz közeledve egyre sűrűsödnek a feladatok. A dokumentáció a verseny előtt másfél hónappal már teljesen készen van, de a felszerelés és a technika szempontjából csupán egy héttel a futam kezdete előtt fejeződnek be az előkészületek.

Hány rendőr dolgozik majd a pályán?
Összesen több mint 1000 civil (bűnügyi) és egyenruhás (közrendvédelmi) rendőr lesz szolgálatban a hétvégén. Lesznek kerítésen belül járőrözők, és a kerítésen kívül, főleg forgalomirányítási feladatokat ellátó kollégák is. Rajtuk kívül számos civil biztonsági szolgálat munkatársa dolgozik majd a pályán.

Valamelyik évben láttam lovas és kutyás rendőröket, lesznek idén is?
Igen, lesznek, többen is. A rendőrkollégák és kutyáik elsősorban éjszaka lesznek szolgálatban, feladatuk főleg a rendfenntartás; a lovasok járőrök munkája pedig nappal a gyalogos forgalom segítése, az illetéktelen behatolók távoltartása, balesetveszélyes helyzetek megelőzése (például kerítésen csüngő nézelődők). A párban szolgálatot teljesítő rendőrlovak marmagassága megközelíti a 180cm-t, ami valljuk be eléggé tekintélyparancsoló. A lovas rendőrökre főleg a rossz terepviszonyok miatt van szükség.

A lovak nem ijednek meg az F1-es autók hangjától?
Nem, mert speciális rendőrségi kiképzést kapnak. Nem ijednek meg a hirtelen hanghatásoktól, mint a petárda, duda; és a tömeghez is hozzá vannak szokva, például, ha megpaskolják a lovak fenekét, akkor se ijednek meg. Már csikó koruk óta szoktatják őket, és több hónapos komoly szakképzést kapnak.

Milyen volt a tavalyi év statisztikája rendőrségi szempontból?
Büszkék vagyunk rá, hogy évek óta nem történt autólopás, vagy erőszakos cselekmény. Ami előfordul, és a nézőknek jobban oda kell figyelni, az a zsebtolvajlás. Sokan – főleg ittas állapotban – elhagyják az irataikat, táskájukat, kulcsukat. Fontos információ, hogy a megtalált tárgyakat bármelyik egyenruhás rendőrnek oda lehet adni, aki eljuttatja azt a “talált tárgyak osztályára“, a mogyoródi gokart pályával szemben kialakított ideiglenes rendőrőrsön. Aki pedig elhagyta valamijét, az nyugodtan kérdezze meg az őrsön, hátha megtalálták, és leadták.
Ezen kívül néhány szabálysértési feljelentés is volt, főleg tilos parkolás miatt. Könnyen megeshet, hogy ebben az esetben az autót elszállítják, ezért parkoláskor érdemes a jelzőtáblákat figyelni. Ha valaki nem találja az autóját ott, ahol hagyta, és tilos helyen állt, akkor szintén először a rendőrőrsön érdeklődjön.

Van-e valami, amiben változtatni kellene a korábbi évekhez képest?
Minden évben felhasználjuk a korábbi év, évek tapasztalatait. A szervezés fő vonulata persze már évekkel korábban kialakult, és jól működik, de mindig van egy kis igazítani való rajta, hiszen ezen múlik a biztosítás sikere. Ilyen például idén az a tény is, hogy az jegyeladás már egy héttel korábban meghaladta a tavalyi évét (amikor pedig nézőszám rekord volt), így sokkal több gyalogosra, autóra lehet majd számítani. A pálya körül sok ingyenes parkoló is van, de idejében ajánlatos érkezni, hogy legyen hely, és nem közvetlenül edzés vagy a futam előtt, mert ekkor vannak a legnagyobb dugók, és esetleg az is előfordulhat, hogy valaki emiatt lemarad akár a rajtról is.

Úgy hallottam pár éve kialakult egy szokás, miszerint külföldi kollegák is segítséget nyújtanak a hazai Forma1-es rendezvény biztosításában.
Hány külföldi kollégára lehet számítani idén, mely országokból, és miért pont ezekből az országokból?

Összesen 27 fő külföldi rendőr jön 5 országból: Ausztriából, Lengyelországból, Romániából, Horvátországból és Szlovéniából. Az elsődleges szempont a földrajzi közelség volt, valamint a külföldön eladott jegyek számából ki lehet következtetni, hogy kb. milyen létszámban lesznek az adott országból. A szomszédos országokból sokan jönnek megnézni a futamot, de nehéz velük a kommunikáció, hiszen sok esetben nem beszélnek angolul. Az egyik osztrák kolléga már tavaly is itt volt. A kollégák költségeit mi álljuk, a vendégfogadási tervünkben szerepel.

Mikor és honnan jött az ötlet, hogy külföldi kollégák is részt vegyenek a munkában?
A Balaton parton már évek óta teljesítettek szolgálatot német rendőrök, és a nagy létszámú német szurkolótábor miatt pár éve ezeket a kollégákat kértük fel először, hogy segítsenek a kommunikációban. A jó tapasztalatokra való tekintettel úgy gondoltuk, hogy más országokat is be lehetne vonni. A saját országukból jövő rendőr láttán kicsit visszafogják magukat a lazuló külföldiek. Tavaly ezért osztrák és lengyel rendőröket is meghívtunk, főleg mert Robert Kubica miatt tömegesen jöttek a lengyel szurkolók, a viszonylag közeli pályára.

Mi lesz a rendőrök fő feladata, hogyan kommunikálnak majd a magyar kollegákkal?
Megkönnyítik a pályára való bejutást, irányítják a forgalmat, segítséget nyújtanak a felmerülő problémák megoldásában. Mindannyian egyenruhás rendőrök de egyedül nem, csak magyar kollegával együtt intézkedhetnek. A meghívott rendőrök 90%a beszél magyarul, így az eligazítás és a kommunikáció is magyar nyelven folyik.

Nos, mint látható komoly és alapos előkészületek zajlanak a rendőrség háza táján is. Aki kilátogat a Hungaroringre, annak jó futamhétvégét kívánok, és javaslom a fenti jó tanácsokat megfogadni. Köszönjük az interjút Dr. Tündik Győző r. alezredesnek a biztosításban résztvevő nemzetközi erők parancsnokának.

Hétvégén találkozunk!

Tagscherer Katalin (TCat)

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!