Newey: A jövő évi autón még dolgozom - F1VILÁG.HU

Newey: A jövő évi autón még dolgozom

A Red Bull Racing főtervezője, Adrian Newey elárulta, a Milton Keynes-i alakulat jövő évi versenygépének fejlesztéséért idén még bizonyos mértékben ő felel majd, utána azonban háttérbe vonul.


A Red Bull Racing főtervezője, Adrian Newey elárulta, a Milton Keynes-i alakulat jövő évi versenygépének fejlesztéséért idén még bizonyos mértékben ő felel majd, utána azonban háttérbe vonul.

A Red Bull hétvégén jelentette be, szerződést hosszabbított ugyan a neves szakemberrel, ám az a jövőben a Red Bull „kiemelt projektjeiben vállal aktív szerepet”, a Forma-1-es fejlesztéseket pedig mentorként segíti majd.

 

„Izgatottan várom a különböző kihívásokat. Nagyszerű időket töltöttem el a Forma-1-ben, de ideje, hogy más dolgokban legyek érintett” – mondta Newey Montrealban.

Az 55 esztendős szakember hozzátette, a jövő évi autó fejlesztésében még „mérsékelten érintett lesz”.

„A kezdeti tervezésben érintett leszek, a jövőben pedig mentorálom majd a fejlesztéseket, és valóban tanácsadóként tevékenykedek.”

Newey a Red Bull előtt a Williamst és a McLarent is bajnoki címekhez segítette, elmondása szerint pedig nagyon büszke az eredményeire.

„Imádtam a pályafutásomat, de úgy érzem, új kihívásokra van szükségem. Nem akarom az egész életemet a motorsportban eltölteni, most elérkezett az ideje annak, hogy másféle dolgokat csináljak.”

Newey persze nem tagadta, a Forma-1 jelenlegi szabályai is szerepet játszottak döntésében.

„Hogy őszinte legyek, úgy érzem, a jelenlegi szabályozás túl szigorú, amiért kár” – fogalmazott.

„Nehéz új területeket feltérképezni. Ugyanakkor szeretném azt látni, hogy hasznát tudom venni képességeimnek – bármit is jelentsen ez – egy másik területen. A következő pár hónapban még teljes mértékben aktív leszek a csapatnál. Ezen időszak alatt látni fogjuk, hogy fog kinézni a mérnöki struktúra, majd belevetem magam az új projektbe.”

„Visszalépek tehát, tanácsadói szerepet kapok, és, ha úgy tetszik, mentorálom mérnök kollégáimat. Ha kérdéseik lesznek, vagy szeretnék kikérni a tanácsomat, én ott leszek.”

Bár nyílt titok, a Ferrari szerette volna megszerezni Newey szolgálatait, a neves szakember kijelentette, még csak fontolóra sem vette, hogy más csapatnál folytassa.

„Rengeteget hallottunk mostanában a Ferrariról. A lényeg, hogy én kvázi kezdettől fogva a Red Bullnál vagyok, központi szerepet vállaltam a csapatban, illetve annak fejlesztésében. Szóval ha elsétálok, az olyan lett volna, mintha otthagynám a feleségem.”

Newey hozzátette, ha a Forma-1 szabályai a jövőben vonzóak lesznek számára, könnyen elképzelhető, hogy visszatér.

„Abszolút lehetséges. Most egy olyan szakaszába érkeztem pályafutásomnak, amikor úgy érzem, valami mást akarok csinálni, ki akarok próbálni különböző dolgokat. Némi friss stimulációra van szükségem, de ezek a dolgok átmenetiek. 55 éves vagyok, de még nem állok készen a strandolásra. Most egy kicsit csinálom ezt, aztán meglátjuk, mi történik utána.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Newey: A jövő évi autón még dolgozom
Horner: Fontos lenne változtatni Monaco vonalvezetésén
Sainz szerint fel kellene osztani a mezőnyt a monacói időmérőn
Az F1-es Monacói Nagydíj rajtrácsa
Ekkor rajtol a Forma-1-es Monacói Nagydíj

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!