Friss hírek

Newey: A motor hátrányt jelent a Red Bull számára

Bár bezsebelte mindkét bajnoki címet az idei évben, a Red Bull Racing továbbra is komoly hátrányban van a motorerő tekintetében riválisaival szemben, árulta el a gárda technikai vezetője, Adrian Newey.Annak ellenére, hogy bezsebelte mindkét világbajnoki címet az idei évben, a Red Bull Racing továbbra is komoly hátrányban van a motorerő tekintetében riválisaival szemben, árulta el a gárda technikai vezetője, Adrian Newey.

Hirdetés
 

Bokszutcai információk szerint a Mercedesé a legerősebb motor a mezőnyben, amely több tíz lóerővel tud többet, mint a Renault V8-as egysége, amely a világbajnok Red Bull Racing istálló autóiban dolgozik, ami nyilvánvalóan hátrányt jelent az energiaital-gyárosoknak.

Newey szerint a motorfejlesztési tilalom miatt van hátrányban a francia motorszállító, hiszen korábbi hátránya úgymond „befagyott” a többiekkel szemben, hiába kapott lehetőséget arra még a tavalyi évben, hogy hozzányúljon egységéhez, és felzárkózzon a többiekre.

„A motorfejlesztési tilalom egyértelműen komoly probléma számunkra” – mondta a brit szakember. „Tudjuk, hogy két-három erőforrás is előnyben van emiatt, és nagyon bízom abban, hogy sikerül orvosolnunk ezt, mert amíg ez így marad, nem tudunk mit tenni.”

„A motor pedig egy igen jelentős része a formulának. A fő elemek, hogy legyenek jó versenyzőid, legyen egy megfelelő motorod, és karosszériád, ennek a kombinációja adja a csomagot. Azonban a motorral nem tudunk mit tenni, ennek tudatába kell tenni a dolgunkat.”

Newey, aki a Williams és a McLaren után a Red Bullt is felrepítette a csúcsra a Forma-1-ben, azt is elmondta, hogy a 2009 elején bevezetett vadonatúj szabályok sokat segítettek nekik a felzárkózásban, azok nélkül valószínűleg még a középmezőnyben toporognának.

„Úgy gondolom, hogy a tavalyi év elején bevezetett vadonatúj szabályok adták meg nekünk a löketet, mert mikor évtizedeken keresztül, az 1990-es évek elejétől, sőt a ’80-as évek elejétől egészen 2008-ig, nagyjából stabilak voltak a szabályok, minden a rendelkezésre álló erőforrásról szólt” – magyarázta.

„Az erőforrások terén pedig nem álltunk olyan jól, sőt most sem állunk olyan jól, mint egyes riválisaink, de lehetőséget kaptunk arra, hogy új ötletekkel álljunk elő, és túlszárnyaljuk őket. Sikerült egy ütős csomaggal előállnunk, amit megfelelően tudtunk fejleszteni az évad során.”

„Úgy gondolom, hogy nagyban ennek köszönhetően kerültünk előre” – tette hozzá a sztártervező.

A Red Bull egyébként november elején hivatalosan is bejelentette, hogy meghosszabbította szerződését a Renault-val, így a következő két évben, az új motorformula tervezett 2013-as bevezetéséig a franciák erőforrásait fogja használni a Forma-1-ben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!