Newey a motorszabályokra panaszkodik

Komoly következményei lehetnek annak, ha 2017-től törlik a motorfejlesztésekre vonatkozó zsetonrendszert – figyelmeztet Adrian Newey.


Komoly következményei lehetnek annak, ha 2017-től törlik a motorfejlesztésekre vonatkozó zsetonrendszert – figyelmeztet Adrian Newey.

A Forma-1-es motorgyártók nemrégiben állapodtak meg abban, hogy enyhítenek a szabályokon, így 2017-től mindenki szabad kezet kap majd a motorok fejlesztését tekintve.

A Red Bull technikai guruja, Adrian Newey azonban attól tart, nem csökken majd a teljesítménybeli különbség az egyes erőforrások között, sőt.

„2012-13 tájékán a technikai munkacsoport ülésein abban állapodtak meg, hogy a motorfejlesztéseket befagyasztják, de a hátrányban lévő csapatoknak engedik a fejlesztéseket. Ez nem történt meg” – mondta Newey a Reutersnek.

„Szóval egy költekezési háború kezdődik. A nagy gyártók rengeteget költenek, szóval azt gondolom, hogy azok a gyártók, melyek nem állnak készen arra, hogy ennyi pénzt elköltsenek – mint például a Renault – nagyobb hátrányba kerülnek, nem pedig felzárkóznak.”

Newey kifejtette, a jelenlegi szabályokat is meglehetősen furcsának tartja, azok ugyanis lehetővé teszik, hogy a gyári csapatok megtartsák előnyüket a kisebbekkel szemben.

„Számomra nagyon furcsa, hogy a szabályok megszabják, hogy ugyanazt a hardvert kell a többi csapat rendelkezésére bocsátani, de arról nincs rendelkezés, hogy ugyanazt a szoftvert kell nekik adni, ezáltal pedig ugyanazt a teljesítményt.”

„Erre senki sem panaszkodik, mert az ügyfélcsapatok nem tehetik meg, hiszen a szerződésük nem engedi nekik.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!