Newey elárulta, annak idején hogyan cserkészte be őt a Red Bull - F1VILÁG.HU

Newey elárulta, annak idején hogyan cserkészte be őt a Red Bull

HIRDETÉS
A Red Bull főtervezője, Adrian Newey elárulta, annak idején hogyan édesgette őt magához az osztrák istálló. Mostani felettese, Christian Horner már fiatal kora óta rajongott a neves tervezőzseni munkásságáért.
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 18: Adrian Newey, the Chief Technical Officer of Red Bull Racing walks in the Paddock with Red Bull Racing Team Principal Christian Horner before practice ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 18, 2022 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A Red Bull 2005-ben debütált saját csapatával a Forma-1-ben, az istállót pedig már akkor egy fiatal brit, Christian Horner irányította. A száguldó cirkuszban ugyan még meglehetősen tapasztalatlannak számított, mégis pontosan tudta, mire – egészen pontosan kire – van szüksége csapatának: Adrian Newey-ra.

„Úgy gondolom, az általános vélekedés az volt, hogy a Red Bull azért van itt, hogy remekül szórakozzon a bulikkal, az ’energy stationnel’, illetve az egész hangulattal. Ami szerintem hiányzott, az az egyértelmű technikai irányvonal” – magyarázta Horner nemrég egy interjúban.

„Én mindig rajongója voltam Adriannek és az autóinak már akkor is, amikor a ’80-as évek második felében a Leyton House-nál dolgozott, Adrian volt a valaha volt legjobb a Forma-1-ben. Szóval a kérdés az volt, hogy vehetnénk rá Adriant arra, hogy csatlakozzon a Red Bull csapatához.”

Newey F1-es pályafutása során a Williamsnél, valamint a McLarennél is világbajnok versenyautókat tervezett, majd 2006-ban a Red Bullhoz szerződött, ahol Sebastian Vettellel négy, Max Verstappennel pedig két világbajnoki címig jutott.

„Igen, volt némi idegesség a részemről. Én eléggé szerencsés voltam ahhoz, hogy két nagyszerű csapatnál dolgozhattam, és elég szerencsés abban, hogy nyertünk néhány versenyt, bajnoki címeket, és a többi” – magyarázta a szakember. „De kezdtem azt érezni, hogy egy kicsit megrekedtem a McLarennél.”

„Mint a Leyton House esetében, az volt az érzésem, hogy befejezetlen ügyem van, és volt egy csapat, amiben kezdettől fogva érintett lehetek. A bajnoki győzelem nagyon távoli álomnak tűnt. Viszont már az felkeltette az érdeklődésemet, hogy megpróbáljunk versenyeket nyerni.”

Newey elárulta, annak idején, 2005-ben Horner hogyan cserkészte be őt, és győzte meg arról, hogy szerződjön az osztrák istállóhoz.

„Christiannak szokásává vált a 2005-ös szezon során, hogy amikor besétáltam a paddockba, ő valahogy mindig sétált velem – szerintem a legtisztább emlékem ezzel kapcsolatban Silverstone” – mondta nevetve a neves szakember. „Aztán elkezdtünk egy kicsit többet beszélni. Aztán ez a bizonyos fekete bőrkabátos úriember hirtelen előugrott egy kamion mögött, és azt mondta: ’Helmut Marko vagyok, itt a névjegykártyám. Hívni fogunk!’.” 

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!