Newey fizetése miatt szeghette meg a szabályokat a Red Bull? - F1VILÁG.HU

Newey fizetése miatt szeghette meg a szabályokat a Red Bull?

Sajtójelentések szerint Adrian Newey miatt költekezhetett túl 2021-ben a Red Bull Forma-1-es csapata, megszegve ezzel a száguldó cirkusz financiális szabályait.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) múlt hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését az F1-es csapatok pénzügyi beszámolóival kapcsolatban: eszerint két csapat, az Aston Martin és a Red Bull megszegte a költségplafonra vonatkozó regulákat – előbbi istálló csak procedurális hibákat vétett, az energiaital-gyárosok viszont ténylegesen túlköltekeztek.

A szövetség tájékoztatása szerint a Red Bull „kis mértékben” szegte meg a financiális szabályokat, ez legfeljebb 5 százalékos túlköltekezést jelent, ami azonban még így is bő 7,2 millió dollárra rúghat, ami a rivális csapatok szerint komoly versenyelőnyt jelenthet. Hogy valójában mennyivel költött többet a Red Bull a megengedettnél, azt nem tudni, mint ahogy azt sem hozták még nyilvánosságra, hogy milyen büntetést kapnak az osztrákok.

A sajtóhírek szerint viszont a túlköltekezésnek köze lehet az istálló főtervezőjéhez, Adrian Newey-hoz: a neves szakember egyike a három legjobban keresőnek csapaton belül, a vita pedig most azon megy a Red Bull és az FIA között, hogy Newey a csapat alkalmazottjának számít-e, vagy külsősnek, aki a saját vállalkozása révén dolgozik az együttesnek.

„A Red Bull azt mondja, ’ő a mi alkalmazottunk’, szóval nem tartozik a költségplafon alá, mivel egyike a három legjobban fizetett csapattagnak” – fogalmaz híradásában a Ziggo Sport. „Az FIA viszont azt állítja: ’Nem, őt a vállalkozásán keresztül bérelték fel, szóval külsős, ezért nem tartozik a költségplafon alá’.”

A Red Bull csapata már az FIA múlt heti bejelentése után határozottan cáfolta, hogy megszegte a költségplafonra vonatkozó szabályokat.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Newey fizetése miatt szeghette meg a szabályokat a Red Bull?
Norris szerint az egyetlen esélyük, ha Piastri kiüti Verstappent
Piastri: Megpróbáljuk megszorongatni Verstappent
Verstappen üzent a szingapúri vészmadaraknak
A Forma-1-es Japán Nagydíj rajtrácsa

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!