Friss hírek

Newey: Közel sem biztos, hogy végül a mi koncepciónk lesz a nyerő

Gőzerővel dolgozik már 2023-as Forma-1-es versenyautóján az idei év bajnokcsapata, a Red Bull Racing, az istálló főtervezője, Adrian Newey pedig elárulta, eszük ágában sincs változtatni a koncepción, noha közel sem biztos, hogy hosszú távon az ő megoldásuk jobb.

A Red Bull idén egy rendkívül versenyképes autóval rukkolt elő, és bár a szezon elején voltak megbízhatósági gondjaik, az évad során a legfőbb problémát tulajdonképpen az RB18-as súlya jelentette. Az energiaital-gyárosok ezen a téren nagyot tudtak előre lépni, így a fejlesztési versenyben le tudták nyomni a Ferrarit – végül pedig Max Verstappen révén az egyéni világbajnoki címet, később pedig a konstruktőri trófeát is bezsebelték.

Mivel a Forma-1 szabályai a következő idényre nem változnak jelentősen, a Red Bull természetesen nem változtat autója koncepcióján – minderről Adrian Newey főtervező beszélt egy interjúban. A szakember azt ugyanakkor hozzátette, egyáltalán nem biztos abban, hogy az ő megoldásuk lesz a nyerő hosszú távon.

Hirdetés
 

„Tovább fogjuk fejleszteni a koncepciónkat, mert azt ismerjük a legjobban” – mondta a szakember az Auto Motor und Sportnak. „De azt nem merem kijelenteni, hogy a mi utunk a legjobb. Könnyen lehet, hogy valaki egy jobb ötlettel megérkezik majd.”

„Egyikünk sem tudja még azt, hogy hol végzünk majd, amikor továbbfejlesztjük a saját koncepciónkat. Lehet, hogy egy másik, ami még hátrányban van, sokkal nagyobb fejlesztési potenciállal rendelkezik.”

A Red Bull főtervezője azt sem tartja kizártnak, hogy valaki talál majd egy olyan megoldást, amire most még senki sem gondol.

„Gondoljunk csak a dupla diffúzorra! Az a kiskapu a padlólemez változása kapcsán mindig ott volt. Csak egyszerűen nem fedezte fel senki.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!