Newey: Súlyos problémák várhatnak a Forma-1-re

A Red Bull Racing főtervezője, Adrian Newey szerint sötét korszak várhat a Forma-1-re, ha nem sikerül mihamarabb biztosítani azt, hogy a motorok nagyjából azonos teljesítményre legyenek képesek.


A Red Bull Racing főtervezője, Adrian Newey szerint sötét korszak várhat a Forma-1-re, ha nem sikerül mihamarabb biztosítani azt, hogy a motorok nagyjából azonos teljesítményre legyenek képesek.

Newey jövőre már csak tanácsadóként segíti a Red Bull munkáját, bevallása szerint ugyanis rendkívül elégedetlen a Forma-1 jelenlegi, szigorú szabályaival. A szakember úgy véli, komoly problémák várhatnak a száguldó cirkuszra, ha a motorokkal kapcsolatos regulákat nem szedik rendbe.

“A jelenlegi szabályok motororientáltak” – mondta a Red Bull szakembere.

“Egy bizonyos ponton a következő évek során leülepedik majd a helyzet. De súlyos veszély áll fent a következő 18 hónapban esedékes folyamatos befagyasztás miatt, mert nem tudjuk, mi történik akkor, ha egy gyártónak végül meglehetősen nagy előnye marad.”

“Mi van akkor, ha megmarad az a bizonyos előny, és a többiek feladják? Én nem úgy látom, hogy ez most egy megnyugtató helyzet. Véleményem szerint a szabályokat alaposan újra kellene gondolni.”

A Forma-1-es motorgyártóknak idén, év elején kellett homologizálniuk idei erőforrásaikat, és csupán a megbízhatóság érdekében hajthatnak végre változtatásokat.

Télen azonban a gyártók újratervezhetik majd bizonyos alkatrészeiket, hogy megbizonyosodjanak arról, jobb formában várhatják a 2015-ös idényt.

Az évek előrehaladtával azonban egyre több elem fejlesztésének befagyasztására kerül sor, ami azt jelent, hogy nehéz lesz felzárkóznia annak, aki hátrányba kerül.

Korábban, a V8-as érában a motorfejlesztések befagyasztása azért működött hatékonyan, mert az egyes gyártók aggregátjai között meglehetősen alacsony volt a teljesítménybeli különbség.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!