Newey szerint csúszós kerékvetők kellenének az F1-be - F1VILÁG.HU

Newey szerint csúszós kerékvetők kellenének az F1-be

HIRDETÉS
A Red Bull főtervezője, Adrian Newey szerint „csúszós kerékvetőkkel” kellene elrettenteni a versenyzőket attól, hogy kiszélesítsék a versenypályákat – árulta el Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója.
Fotó: Pirelli

A Red Bull főtervezője, Adrian Newey szerint „csúszós kerékvetőkkel” kellene elrettenteni a versenyzőket attól, hogy kiszélesítsék a versenypályákat – árulta el Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója.

A pálya határainak betartása a múlt hétvégi Amerikai Nagydíjon is beszédtémát szolgáltatott, miután Max Verstappen autójának felfüggesztése az időmérő edzésen megsérült, amikor a holland versenyző jobb hátsó kerekével megcsípte az egyik külső kerékvetőt.

Az austini versenypályán a múlt hétvégi versenyre új rázókövetek is telepítettek, hogy elvegyék a versenyzők kedvét a kanyarok lerövidítésétől.

„A kerékvetők némely pályán jobban működnek. A Red Bull Ringen a plusz kerékvetőket hátrébb kellett raknunk, mert amikor először kiépítettük őket, törtek a felfüggesztések” – mondta Charlie Whiting.

„Alapvetően az autók nem tudtak megbirkózni a kerékvetőkkel. Láthattuk akkor, néhány autó rendben volt, de voltak, melyek nem. Egyes csapatoknak újra kellett tervezniük az autóikat, hogy megbizonyosodjanak arról, azok ellenállnak ezeknek a dolgoknak.”

„Ez az egyik érv, amivel néha találkozom: olyan kerékvetőket akarnak, melyeket úgy terveznek meg, hogy azok feküdjenek az autóknak. Én viszont erre azt mondom, ’nem, ez nem így működik, nektek kell úgy megépíteni az autótokat, hogy azok passzoljanak a pályákhoz’.”

„Bonyolult téma az, amire nem egyszerű megoldást találni.”

Whiting elárulta, Adrian Newey egy egészen szokatlan ötlettel is előállt.

„Adrian Newey nemrég megkeresett és azt javasolta, hogy lehetnének csúszós kerékvetők, én pedig azt mondtam neki, ’ez nagyszerű, Adrian, de ha találsz olyan kerékvetőt, ami eltántorít mindenféle autót, és fekszik a versenymotoroknak, akkor szólj róla, mert mi nem igen találunk ilyet’.”

Hirdetés

Whiting azt mondja, mivel a versenypályák nemcsak az F1-es mezőnyt látják vendégül, nehéz olyan radikális megoldásokkal előállni, mint amilyet Newey is javasolt.

„Ez a legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk biztosítani a pályatulajdonosok és üzemeltetők számára, hogy egész évben használni tudják a pályáikat anélkül, hogy túl sokat kellene dolgozniuk rajtuk. A Red Bull Ringen például lefektetnek néhány kerékvetőket, de azokat felszedik, ha motorversenyeket tartanak.”

„Meglehetősen egyszerű lenne arra kérni őket, hogy telepítsenek olyan kerékvetőket, melyek minden típusú autó számára megfelelőek, de azok talán egy kicsit rosszak lennének az F1-es autóknak. Tudom, hogy ez nem a mi problémánk, de a MotoGP is szeretne néhány F1-es pályán versenyezni, mint ahogy a Superbike-világbajnokság is, nekik pedig olyan kerékvetőkre van szükségük, amik nem okoznak túl nagy nehézséget.”

„Ezért is álltunk elő a dupla kerékvetőkkel, amit az austini pálya 9-es és 19-es kanyarjába is lefektettünk, és számos más helyszínen megtalálhatóak. Ezek elég jók az F1-es autóknak, de a Porsche Szuperkupa autóinak már annyira nem. Viszont jó a motoroknak, tehát egy kiváló kompromisszum született, amire szükség van akkor, ha olyan pályára megyünk, ahol az F1 és a MotoGP is versenyezni akar.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!