Newey-t feltüzelték a Red Bull sikerei - F1VILÁG.HU

Newey-t feltüzelték a Red Bull sikerei

HIRDETÉS

A Forma-1 legnagyobb tervezőjének tartott Adrian Newey elárulta, hogy a Red Bull idei sikerei ismét feltüzelték, pedig korábban komolyan elgondolkozott a visszavonuláson, mert úgy érezte, hogy a változatlan szabályok miatt nincs elég mozgástere.

A Forma-1 legnagyobb tervezőjének tartott Adrian Newey elárulta, hogy a Red Bull idei sikerei ismét feltüzelték, pedig korábban komolyan elgondolkozott a visszavonuláson, mert úgy érezte, hogy a változatlan szabályok miatt nincs elég mozgástere.

A sztártervező korábban már többször hangoztatta, hogy a stabil szabályok miatt kezd kiábrándulni az F1-ből, mert úgy érzi, hogy azok a kreativitás és az egyedi ötletek és megoldások ellen vannak, neki pedig ezek igenis hiányoznak a sportból.

Az idei évben azonban alapjaiban megváltoztak a szabályok, ami komoly kihívást jelentett a szakemberek, köztük Newey számára is, aki kiválóan vette az akadályokat, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az általa tervezett RB5 hat győzelmet aratott 2009-ben.

“Feltüzel a csapat fejlődése, ez így igaz” – mondta a tervező az Autosportnak adott interjújában, miután a hétvégén kitüntetést kapott a sportban elért technikai sikereiért az Autosport Díjátadón Londonban.

“Ahogy azt már számtalanszor elmondtam, imádom a szabályváltozásokat. Úgy vélem, ezek eltüntetik a különbségeket, és kiegyenlítik a mezőnyt, míg a hosszú stabil időszakok sokkal inkább az apró ismétlődésekről szólnak, így teljesen más gondolkodásmódot is igényelnek.”

“Nem azt mondom, hogy azt egyáltalán nem szeretem, azonban azt gondolom, hogy azokban a helyzetben a méret minden másnál fontosabb. Viszont jövőre is lesz néhány rendes szabálymódosítás.”

“Először is nagyon jó volt látni, hogy mennyit fejlődött a csapat az elmúlt egy év leforgása alatt, és jó látni az elégedettséget és az örömöt a dolgozók arcán. Bár maga a Red Bull még egy elég új csapat, mondhatjuk, hogy történelme mélyebbre nyúlik vissza, a Jaguárhoz vagy akár a Stewart Grand Prix-hoz.”

A Red Bull volt a legeredményesebb csapat a szezon második felében, ám az első futamokon talajt vesztett a dupla diffúzorral kezdő Brawn GP-vel szemben, amit már nem tudott visszahozni a későbbiekben.

A Red Bull az RB5 különleges hátsó felfüggesztése miatt csak az évad hatodik állomásának helyet adó Monte-Carlói Nagydíjon tudta bevetni a jóval nagyobb leszorító erőt generáló diffúzort, ami már késő volt.

Sokak szerint itt úszott el az energiaital-gyárosok számára a bajnoki cím, azonban Newey nem sopánkodik emiatt, mert véleménye szerint így is fantasztikus az, amit elértek az idei szezonban.

Hirdetés

“Természetesen az ember könnyen frusztrálttá válhat. Az autóversenyzésben sok a ha és a de, azonban az igazság az, hogy ha valaki 12 hónappal ezelőtt odajön hozzám, és azt mondja: hat futamgyőzelmet aratunk, és a második helyen végzünk a bajnokságban, akkor azt azonnal aláírom” – magyarázta a tervező.

“Szóval nem lehetünk csalódottak. Egy fantasztikus év volt a csapat számára. Az igazság az, hogy a szezon második felében egyszerűen kifutottunk az időből. Jó autónk volt, de elfogytak a versenyek. Azoknak a csapatoknak, melyek dupla diffúzorral kezdtek, nem volt ilyen gondja, de ilyen a Forma-1 természete.”

Ami pedig a jövő évet illeti, Newey bízik abban, hogy az idei sikerekre építve még jobban fognak teljesíteni, de azzal is tisztában van, hogy a többiek sem tétlenkednek, így kemény dolguk lesz 2010-ben.

“Bízom abban, hogy jók leszünk jövőre” – folytatta. “Azonban mindenki tudja, hogy ebben a sportágban nem lehet azt kijelenteni, hogy aki az elmúlt évben jól ment, az a következőben is az élmezőnyt fogja erősíteni. Ez nem ennyire egyszerű.”

“Biztos vagyok abban, hogy a McLaren és a Ferrari visszavág az idei gyengébb szereplés után, a Brawn/Mercedes ismét erős lesz, és a többi csapat is előrébb lép. Azonban úgy gondolom, hogy a csapatunk már magabiztosabb és jobban hisz magában.”

“Tovább folytatjuk az infrastruktúra fejlesztését, és ez remélhetőleg az eredményekben is megmutatkozik majd a következő idényben” – tette hozzá Newey.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!