Friss hírek

Nincs kiút: kivonulhat a Red Bull a Forma-1-ből!

Jó eséllyel mindkét csapatát kivonultatja a Forma-1-ből a 2015-ös szezont követően a Red Bull – minderről az energiaital-gyártó cég tulajdonában álló Speedweek számolt be kedden.


Jó eséllyel mindkét csapatát kivonultatja a Forma-1-ből a 2015-ös szezont követően a Red Bull – minderről az energiaital-gyártó cég tulajdonában álló Speedweek számolt be kedden.

Bár Christian Horner csapatfőnök a minap pozitívan nyilatkozott a Ferrarival folytatott tárgyalásokról, a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz világossá tette, komoly veszélybe került jövőbeli Forma-1-es szereplésük.

A Speedweek című lap azt írja, Mateschitz és a Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko közel áll ahhoz, hogy döntsön a vállalat F1-es kivonulásáról.

A svájci lap szerint egyre nyilvánvalóbbá válik az a forgatókönyv, miszerint versenyképes motor híján a Red Bull saját gyári csapatát, illetve a szintén tulajdonában lévő Toro Rossót is kivonja a száguldó cirkuszból.

Bár a Red Bull a hírek szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat a Ferrarival, úgy tudni, a Milton Keynes-i alakulat számára nem elfogadható az a megoldás, miszerint az olaszok gyári csapatával ellentétben egy 30-40 lóerővel gyengébb motort kapnának meg.

„A Red Bull csak abban az esetben kívánja folytatni szereplését az F1-ben, ha a Ferrari egy igazi versenymotort biztosít számára, ugyanolyat, mint [Sebastian] Vettelnek és [Kimi] Räikkönennek” – fogalmaz a Speedweek.

Azt nem tudni, hogy a Ferrari miképp reagál majd a Red Bull nyilatkozatára, Mateschitz azonban már számtalanszor leszögezte, abba nem fognak belemenni, hogy egy lebutított motorral álljanak rajthoz az F1-ben.

„Ügyfélcsapatként csak olyan motort kaphatsz, amellyel maximum pontokat tudsz rabolni a közvetlen riválisaik elől” – mondta az üzletember.

„De ez az erőforrás soha nem lesz annyira jó, hogy legyőzd vele a gyári csapatot. Egy ilyen ügyfélmotorral soha nem lehetnénk világbajnokok. Márpedig, ha ez a helyzet, akkor minket nem érdekel ez az egész.”

Bár a Toro Rosso számára az, ha nem harcolhatna a bajnoki címért, nyilván nem lenne akkora érvágás, Mateschitz világossá tette, semmi értelmét nem látja annak, hogy megtartsa kisebbik csapatát.

„A részleges kivonulás, miszerint a Toro Rosso maradna az F1-ben, szintén nem szerepel az opciók között” – fogalmaz a Speedweek.

Mateschitz megerősítette, a Renault-val az idény végén biztosan befejezik az együttműködést.

Amennyiben a Red Bull két csapata valóban kivonul a Forma-1-ből, olyan tehetséges versenyzők pályafutása kerülhet veszélybe, mint Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat, Max Verstappen, vagy Carlos Sainz Jr.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!