Norris és Tsunoda elsőként játszották ki az FIA új szabályait - F1VILÁG.HU

Norris és Tsunoda elsőként játszották ki az FIA új szabályait

HIRDETÉS
A gumikra vonatkozó szabályokban rejlő kiskaput kihasználva ügyesen taktikázott a Forma-1-es Azeri Nagydíj pénteki időmérő edzésén Lando Norris és Yuki Tsunoda, emiatt azonban biztosan nem gurulhatnak majd pályára a szombati sprintidőmérő utolsó szakaszában.
BAKU CITY CIRCUIT, AZERBAIJAN - APRIL 28: Lando Norris, McLaren MCL60 during the Azerbaijan GP at Baku City Circuit on Friday April 28, 2023 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

A 2023-as szezonra módosítottak a sprintfutamos hétvégék formátumán, a legfőbb változás pedig az, hogy mostantól külön időmérőt tartanak a szombati sprintnek. A szabályalkotók meghatározták azt is, hogy a sprintkvalifikáció etapjaiban milyen abroncsokat kell használniuk a versenyzőknek: az SQ1-ben és az SQ2-ben eszerint egy garnitúra új lágy keverékkel gurulhatnak pályára, míg az SQ3-ban egy szett új lággyal.

A szabályozás célja az volt, hogy a versenyzők ezt a három gumiszettet megspórolják szombatra – csakhogy Bakuban kiderült, van egy kiskapu a szabályokban, a közzétett regulákban ugyanis egész egyszerűen nem tették kötelezővé azt, hogy ezeket a gumigarnitúrákat meg kell spórolni a sprintre.

Emiatt pedig nyitva hagyták a lehetőséget azon csapatok számára, akik nem feltétlenül számítanak arra, hogy a sprintidőmérőn bejutnak az utolsó etapba – ők ugyanis a pénteki időmérőn bátran felhasználhatnak egy extra szett új lágy abroncsok. És pontosan ezt tette pénteken Lando Norris és Yuki Tsunoda.

A McLaren versenyzője a Q1-ben a 7., a Q2-ben pedig a 6. helyen jutott tovább, a csapat pedig a Q3-ban kihasználta a „jokert”, és Norris autójára feltették azt a bizonyos utolsó szett lágy gumit, amivel meg is szerezte a 7. rajtpozíciót a vasárnapi versenyre.

Így viszont az új szabályozás szerint, ha bejut a sprintkvalifikáción az utolsó szakaszba, ott nem gurulhat majd pályára.

„Ez egy tudatos stratégiai döntés volt, hogy maximalizáljuk a verseny időmérőjének eredményét” – mondta a McLaren szóvivője a Motorsport.com kérdésére. „Sokkal több pontot lehet gyűjteni vasárnap, szóval fontosabb a versenyt priorizálni.”

Tsunoda ugyanabban a helyzetben van, mint Norris, mivel ő is felhasználta az összes lágy abroncsát. Az AlphaTauri japán versenyzője végül a 8. helyről startolhat majd vasárnap.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyébként Bakuban megpróbálta befoltozni a fent említett kiskaput, ehhez azonban a csapatok egyhangú támogatására lett volna szükség, amit végül nem kapott meg a szövetség.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!