HAMIL7ON
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 14: Alexander Albon of Thailand driving the (23) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on track during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 14, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)

November végéig dönteni akar motorjáról a Red Bull

November végéig dönteni akar motorjáról a Red Bull

November végéig szeretne döntést hozni jövőbeli motorjával kapcsolatban a Red Bull Forma-1-es csapata.

Az energiaital-gyárosok még mindig nem tudják, hogy 2022-től milyen erőforrásokat használnak a száguldó cirkuszban, jelenlegi beszállítójuk, a Honda ugyanis néhány hete bejelentette, 2021 végén kivonul a Forma-1-ből.

A Red Bull preferált választása az lenne, ha ezt követően is a Honda motorjait használná: ennek érdekében átvenné a japánoktól a teljes projektet, ám ahhoz, hogy ez az opció működjön, arra lenne szükségük, hogy 2021 után befagyasszák a motorfejlesztéseket.

Ezt a Mercedes támogatná is, a Ferrari és a Renault azonban ellene van.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner Isztambulban elárulta, „elég produktív egyeztetéseket” folytatnak az F1 vezetőségével és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA), és szerinte nagy pazarlás lenne, ha hagynák kárba veszni a Honda V6-osait.

„Nyilván van néhány kulcstényező, amit helyre kell tenni, mielőtt elköteleződünk a jövőbeli motorterveket illetően, a motorbefagyasztásra, illetve az efféle dolgokra vonatkozóan” – mondta a Red Bull csapatfőnök.

„A preferált opció az lenne, ha azzal az erőforrással folytathatnánk, ami jövőre is az autóban lesz, nyilván valahogy átalakítva, ha sikerül egyezségre jutnunk a Hondával a szellemi tulajdonuk használatáról.”

„Nagy kár lenne, ha ezek a motorok egy raktárban pihennének valahol Japánban. Ami a szabályokat illeti, a preferált megoldás az lenne, ha sikerülne megállapodást jutni azzal kapcsolatban, hogy ezekkel az erőforrásokkal használhassuk.”

Mivel a Forma-1 csapatai január 1-jén folytathatják a munkát 2022-es autóikon, a Red Bullnál azt remélik, hamarosan sikerül dönteni.

Bár Adrian Newey, a Red Bull főtervezője nem aggódik a késői döntés miatt, a csapat november végéig tudni akarja, milyen motorokkal folytatja 2022-től.

„Adrian mindig utolsóként lép a fékre az efféle dolgokkal kapcsolatban, szóval kivárja, bármi is legyen a legjobb döntés” – mondta Horner.

„De természetesen vannak praktikus dolgok, amiket el kell dönteni. A motorral kapcsolatos dolgoknak elég hosszú átfutási idejük van. Ha egy ilyen projektet vállalunk, az rengeteg munkával jár a kulisszák mögött.”

„Szóval a hónap végére állást kell foglalnunk a kérdésben.”

Ha a Red Bull nem tudja elérni, hogy befagyasszák a motorfejlesztéseket, a legvalószínűbb, hogy Renault-motorokkal folytatják az F1-ben, a szabályok szerint ugyanis a francia gyártó köteles lenne erőforrást adni a Red Bull két csapatának, hiszen jelen állás szerint ők rendelkeznek a legkevesebb partnercsapattal a Forma-1-ben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!