Ocon nyerte a hungaroringi drámát, Hamilton a tabella élére ugrott! - F1VILÁG.HU

Ocon nyerte a hungaroringi drámát, Hamilton a tabella élére ugrott!

HIRDETÉS
Az Alpine versenyzője, Esteban Ocon nyerte a 36. Forma-1-es Magyar Nagydíjat, mely az időjárásnak is köszönhetően elképesztő izgalmakat tartogatott a Hungaroringen. A 2. helyen Sebastian Vettel ért célba, míg a dobogó legalsó fokára a mezőny hátsó részéből visszakapaszkodó Lewis Hamilton állhatott fel. A bajnoki éllovasként rajthoz álló Max Verstappent már a rajtnál megtorpedózták, csak a 10. helyen ért célba, így elveszítette a vezetést az összetett pontversenyben.
Esteban Ocon Alpine

Bár a versenyzők és a csapatok kánikulára számítottak a Hungaroringen, fél órával a rajt előtt megérkezett az eső a Hungaroring környékére, így a mezőny nagy része az intermediate-gumikkal vágott neki a versenynek. Az első sorban a két Mercedes sorakozott, Lewis Hamilton ugyanis a szombati időmérő edzésen 101. rajtelsőségét szerezte meg. Az ezüstnyilak mögött a két Red Bull, majd Pierre Gasly és Lando Norris várhatták a piros lámpák kialvását.

BOTTAS BALESETET OKOZ A RAJTNÁL

Hamilton a vizes pályán jól kapta el a rajtot, Bottas viszont nagyon beragadt, így Verstappen fel tudott jönni a 2. helyre. Az első kanyarban azonban Bottas csúnyán elfékezte magát, és nekiütközött az időközben őt megelőző Lando Norris McLarenjébe. Emiatt aztán elindult a dominó-effektus: Norris nekicsúszott Verstappen, Bottas pedig Perez Red Bulljának. Utóbbi versenyző ki is esett a baleset miatt, akárcsak Lance Stroll, valamint a ferraris Charles Leclerc, akik ugyancsak összeütköztek a rajt után.

A rengeteg törmelék miatt a versenyirányítás előbb pályára küldte a biztonsági autót, majd nem sokkal később piros zászlóval leintette a futamot.

Az elsőkörös incidens után a versenyzők Hamilton, Ocon, Vettel, Sainz, Tsunoda, Latifi, Alonso, Russell sorrendben sorakoztak fel a Hungaroring bokszutcájában.

HAMILTON EGYEDÜL A RAJTRÁCSON

A verseny félórás kényszerpihenő után állórajttal folytatódott, ám Lewis Hamiltont leszámítva mindenki a bokszba hajtott sima futófelületű abroncsokért!

A brit versenyző persze rengeteg időt veszített, hamarosan pedig ő is érkezett a bokszba lecserélni az intermediate-abroncsokat, ám a mezőny végére csúszott vissza.

Az élen Ocon állt Vettel, Latifi, Tsunoda és Sainz előtt.

Verstappen a 14. körben megelőzte Schumachert, és feljött a 11. helyre, 1 körrel később pedig Hamilton is el tudott menni a német pilóta mellett, és üldözőbe vette bajnoki riválisát, akinek sérült autóval kellett helytállnia.

A 19. körben Hamilton újra a bokszba hajtott, a kemény keverékű abroncsokat szerelték autójára. A következő körben aztán Verstappent is kihívták ugyanilyen keverékű gumikért, Hamilton és a Mercedes elévágása azonban tökéletesen működött, így a címvédő Verstappen, illetve az időközben szintén a bokszba hajtó Daniel Ricciardo elé tudott kerülni.

Hirdetés

A 27. körben Hamilton már Latifit támadta, és a célegyenes végén meg is előzte a kanadait, ezzel feljött a 7. helyre. Ocon eközben magabiztosan vezette a versenyt, előnye másfél másodperc körüli volt Vettelhez képest.

Hamilton a 32. körben Yuki Tsunoda mellett is el tudott menni: a japánt a 4-es kanyarban (Mansell) előzte meg kívülről, így már az 5. helyen száguldott. Verstappen viszont továbbra sem bírt Ricciardóval, így beszorult a 12. helyre.

OCON ÉS VETTEL A GYŐZELEMÉRT CSATÁZNAK

A 36. körben Vettel a bokszba hajtott a 2. körbe kemény keverékű gumikért, a német a 3. helyre jött vissza. Fernando Alonso így feljött a 2. helyre, a két Alpine került tehát az élre!

1 körrel később Esteban Ocon is érkezett a bokszba az élről: a francia pilóta kerékcseréje jól sikerült, vissza tudott jönni Vettel elé! Vettel hiába támadta az Alpine-t, nem tudott Ocon elé kerülni! Eközben Fernando Alonso vette át a vezetést a másik Alpine-nal. Alonsót a 38. körben hívták a bokszba, a kétszeres világbajnok pedig az 5. helyre jött vissza.

A 47. körben Hamilton újra a bokszba hajtott, autójára vadonatúj közepes keverékű abroncsokat szereltek fel. A hétszeres világbajnok az 5. helyre érkezett vissza.

ALONSO ÉS HAMILTON KÜZDELME

Az 54. körben a parádés köröket autózó Hamilton utolérte Fernando Alonsót, a két világbajnok kemény csatát vívott egymással, a spanyol azonban elképesztő magabiztossággal tartotta maga mögött a címvédőt!

A 65. körben Alonso hibázott az 1-es kanyarban, Hamilton pedig kegyetlenül lecsapott: a jobb kigyorsításnak köszönhetően megelőzte a spanyolt, ezzel a manőverrel pedig feljött a 4. pozícióba, és Sainzot kezdhette el támadni. Verstappennek időközben sikerült megelőznie Daniel Ricciardót, így a holland feljött az 1 pontot érő 10. pozícióba.

Sainz hiába védekezett nagyon keményen Hamiltonnal szemben, a világbajnoki címvédő agresszíven próbált felkapaszkodni a dobogóra: a célegyenes végén el is tudott menni a ferraris mellett, így 3 körrel a leintés előtt már a 3. helyen száguldott.

Esteban Ocon végül elképesztő győzelmet szerzett a drámai Magyar Nagydíjon, megelőzve a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt, valamint Lewis Hamiltont. A 4. helyen Carlos Sainz ért célba, megelőzve Fernando Alonsót. Mivel Max Verstappen csak 10. lett, a holland elveszítette a vezetést az összetett pontversenyben.

A Magyar Nagydíj végeredménye:

Poz.#VersenyzőCsapatKörökKül.Pont
131Esteban OconALPINE RENAULT702:04:43.19925
25Sebastian VettelASTON MARTIN MERCEDES70+1.85918
344Lewis HamiltonMERCEDES70+2.73615
455Carlos SainzFERRARI70+15.01812
514Fernando AlonsoALPINE RENAULT70+15.65110
610Pierre GaslyALPHATAURI HONDA70+63.6149
722Yuki TsunodaALPHATAURI HONDA70+75.8036
86Nicholas LatifiWILLIAMS MERCEDES70+77.9104
963George RussellWILLIAMS MERCEDES70+79.0942
1033Max VerstappenRED BULL RACING HONDA70+80.2441
117Kimi RäikkönenALFA ROMEO RACING FERRARI69+1 kör0
123Daniel RicciardoMCLAREN MERCEDES69+1 kör0
1347Mick SchumacherHAAS FERRARI69+1 kör0
1499Antonio GiovinazziALFA ROMEO RACING FERRARI69+1 kör0
NC9Nikita MazepinHAAS FERRARI3Kiesett0
NC4Lando NorrisMCLAREN MERCEDES2Kiesett0
NC77Valtteri BottasMERCEDES0Kiesett0
NC11Sergio PerezRED BULL RACING HONDA0Kiesett0
NC16Charles LeclercFERRARI0Kiesett0
NC18Lance StrollASTON MARTIN MERCEDES0Kiesett0

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!