Önbecsapás a csapatutasítás tiltása az F1-ben

A Mercedes GP csapatfőnöke, Ross Brawn szerint a hétvégi Német Nagydíjon történtek után itt lenne az ideje újragondolni a csapatutasítás tiltására vonatkozó szabályokat, ugyanis mindig is volt, és mindig is lesz csapaton belüli sorrend a Forma-1-ben.


A Mercedes GP csapatfőnöke, Ross Brawn szerint a hétvégi Német Nagydíjon történtek után itt lenne az ideje újragondolni a csapatutasítás tiltására vonatkozó szabályokat, ugyanis mindig is volt, és mindig is lesz csapaton belüli sorrend a Forma-1-ben.

A Ferrarit 100 000 dolláros pénzbírsággal sújtották, és további büntetésre számíthat az FIA-tól, amiért burkoltan ugyan, de elég nyilvánvalóan arra utasította Felipe Massát, hogy adja át vezető pozícióját a bajnokságban előkelőbb helyen álló csapattársának, Fernando Alonsónak a hétvégén Németországban.

Az olaszok lépése hatalmas felháborodást keltett, mind a riválisok, mind a rajongók körében, sőt a média is ettől volt hangos az elmúlt napokban, különösen úgy, hogy maga az érintett továbbra is tagadja, hogy csapatutasítást alkalmazott volna.

Brawn ugyan elmondta, hogy teljes mértékben megérti a közönség felháborodását, de véleménye szerint a csapaton belüli sorrendnek igenis van helye a Forma-1-ben, és olyan szabályokra lenne szükség, amik lehetővé tennék, hogy azt ne kelljen burkoltan alkalmazni.

„Megértem, hogy a Forma-1 szerelmesei mennyire csalódottak voltak a vasárnapi versenyen látottak miatt” – mondta a szakember a Gazzetta dello Sportnak adott nyilatkozatában.

„Azonban a szabály, amely tiltja a csapatutasítást, többé már nem reális. A csapatoknak, és az FIA-nak közösen egy olyan átlátható megoldást kellene találniuk, ami megtartja a versenyzés sérthetetlenségét, és megvédi a sportágat.”

Brawn egyébként technikai igazgatóként tevékenykedett a Ferrarinál, mikor az olaszok arra utasították Rubens Barrichellót a 2002-es Osztrák Nagydíjon, hogy adja át a győzelmet az akkor a bajnokságban jobb pozícióban álló Michael Schumachernek, ami miatt az FIA végül betiltotta a csapatutasítást a Forma-1-ben.

A brit szakember szerint igenis helye van a csapatutasításnak a sportban, és jelenlegi csapata, a Mercedes is szívesen alkalmazná azt, ha úgy kívánnák a körülmények.

„Versenyzőinket arra kértük, hogy kerüljék az egymással való ütközést” – magyarázta. „És ha az egyiknek lenne esélye a vb-cím megszerzésére, míg a másiknak már nem, akkor arra kérnénk őket, hogy a csapat érdekeit tartsák szem előtt, és ne dobják el maguktól a lehetőséget.”

A Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone is elmondta, hogy le fognak ülni a csapatvezetőkkel, és közösen át fogják beszélni a csapatutasításra vonatkozó szabályokat, és ha kell, bizonyos keretek között ismét engedélyezik a nyílt csapatutasítást.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Stájer Nagydíj TV-közvetítései