Óriási botrány a láthatáron a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Óriási botrány a láthatáron a Forma-1-ben

HIRDETÉS

Az FIA vizsgálatot indított a Renault ellen, ugyanis felmerült a gyanú, hogy csalás történt a tavalyi Szingapúri Nagydíjon, és Nelson Piquet szándékosan törte össze autóját, hogy Fernando Alonso megnyerhesse az éjszakai futamot.

Az FIA vizsgálatot indított a Renault ellen, ugyanis felmerült a gyanú, hogy csalás történt a tavalyi Szingapúri Nagydíjon, és Nelson Piquet szándékosan törte össze autóját, hogy Fernando Alonso megnyerhesse az éjszakai futamot.

A kétszeres világbajnok mindenki legnagyobb meglepetésére, megnyerte a sport történetének első éjszakai versenyét Szingapúrban, de már akkor egyértelmű volt, hogy csapattársa “szerencsés” időben történt balesete nélkül nem állhatott volna fel a dobogó legmagasabb fokára.

Piquet ugyanis pontosan azt követően csapta falnak versenygépét, hogy Alonso teljesítette első kiállását. A baleset miatt azonnal pályára küldték a biztonsági autót, és az akkori szabályok szerint lezárták a boxutcát, ezzel komoly gondot okozva a többieknek.

A verseny után azonnal elkezdték gyártani az összeesküvés elméleteket, ám az FIA nem lépett az ügyben, amire vélhetően jó oka volt, hiszen nem talált arra utaló jeleket, hogy a csapat arra utasította volna Piquet-t, hogy törje össze autóját – habár azt a verseny előtt megbeszélhették, és a jel Alonso kiállása lehetett.

Az FIA-nak ugyanis hozzáférése van minden rádióforgalomhoz, így ha bármilyen szóbeli jelzést kapott volna Piquet, azt bizonyára észrevették volna az illetékesek már a versenyt követően.

Igen ám, de új információk és bizonyítékok kerültek elő, hogy a Renault valóban utasításba adta versenyzőjének, hogy balesetezzen. Mindez a brazil sajtóban jelent meg először, majd később az FIA is megerősítette, és azt is jelezte, hogy vizsgálatot indított az ügyben.

Azt egyelőre nem lehet tudni, honnan származnak az új információk, és a nemrég menesztett Piquet-nek van-e köze a történtekhez, aki egyébként igencsak megorrolt csapatfőnökére, Flavio Briatoréra, akit nemrég hóhérjának nevezett.

A Renault nincs könnyű helyzetben, hiszen hetekkel ezelőtt is volt egy pere a Fellebbviteli Bíróságon, amit végül megnyert, és nem kellett letöltenie egy versenyes eltiltását a Magyar Nagydíjon történt kerékelhagyás miatt.

Amennyiben a francia gárdát bűnösnek találják, bármilyen büntetést kaphat, hiszen nem elég, hogy csapatutasítást hajtott végre, de számos sport és biztonsági szabályt megsértett, így az eltiltástól a kikényszerített lemondásokig bármi előfordulhat – ahogy utóbbit a McLaren esetében láthattuk az év elején, mikor a hazugság-ügyet magára vállaló sportigazgató, Dave Ryan távozott a csapattól.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!