Friss hírek

Összetett tesztprogramot kap 2017 előtt a Pirelli

Komoly előrelépést tettek a Forma-1 csapatai pénteken annak érdekében, hogy a 2017-es szezont megelőzően a királykategória kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli megfelelő tesztprogramot teljesíthessen.


Komoly előrelépést tettek a Forma-1 csapatai pénteken annak érdekében, hogy a 2017-es szezont megelőzően a királykategória kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli megfelelő tesztprogramot teljesíthessen.

Az olasz gumigyártó képviselői Sanghajban találkoztak az F1-es csapatfőnökökkel, illetve Charlie Whiting versenyigazgatóval, a felek pedig megállapodtak abban, hogy változtatnak a 2016-os Sportszabályzaton – ezeket a módosításokat az F1 Bizottsága, illetve a Motorsport Világtanács (WSMC) hagyja majd jóvá.

A megállapodás értelmében a Pirelli tesztprogramját két részre bontják majd. Első lépésként a gyártó 2012-14-es versenyautókkal teszteli majd a jelenlegi abroncsokat, illetve a 2017-re tervezett keverékeket – mindez a szabálykönyv úgynevezett TPC szekciójához tartozik, mely a korábbi F1-es versenyautókkal való tesztelés reguláit taglalja.

A második lépcsőként a Pirelli 2015-ös autókat használhat tesztelésre, melyek felfüggesztését már a 2017-ben bevezetésre kerülő szélesebb abroncsokhoz igazítják. Ennek érdekében megállapodás született arról, hogy a Sportszabályzat TCC-szekcióját is módosítják, mely a jelenlegi F1-es gépekkel való tesztelés szabályait definiálja.

A változtatásoknak hála a csapatoknak és a Pirellinek több idejük lesz majd a felkészülésre – noha az érintett csapatok nyilvánvalóan nagyobb költségekkel is kell, hogy számoljanak.

„Hamarosan kiderül, a Pirelli mely csapatokkal szeretne dolgozni” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

„Azt hiszem, a labda most a gumigyártó oldalán pattog, vagy inkább az FIA térfelén arra vonatkozóan, hogy kik is tesztelnek majd. Nekünk van egy V8-as demóautónk, amit utaztatunk a világban, tehát kvázi létezik. A költségeket a Pirelli állja majd, mi pedig mindent megteszünk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogassuk őket.”

Horner elismerte, a csapatok nyilván szeretnének részt venni a tesztprogramban, hiszen azáltal előnyre tehetnek majd szert.

„Ez a paranoia elkerülhetetlenül létezik, és biztos vagyok abban, hogy minden csapat szeretne részt venni ezeken a teszteken, hiszen mindig lehet tanulni valamit.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek