Öt F1-es versenyhelyszín szerződése jár le - F1VILÁG.HU

Öt F1-es versenyhelyszín szerződése jár le

HIRDETÉS
Öt jelenlegi Forma-1-es versenyhelyszínnek nincs még érvényes szerződése a 2020-as világbajnoki évadra – Mexikó különösen nagy bajban van egy nemrégiben lejárt határidő miatt.
2018 Mexican  Grand Prix, Friday - Wolfgang Wilhelm Lewis Hamilton Mercedes

Az észak-amerikai ország mellett hamarosan lejár Spanyolország, Nagy-Britannia, Olaszország és Németország kontraktusa is, és bár az ő esetükben természetesen várható előrelépés az idei év során, a tárgyalások azonban nem lesznek egyszerűek.

Mexikó esetében különösen aggasztó a helyzet, nemrég ugyanis lejárt egy határidő, mely biztosította a verseny szokásos időpontját a naptárban. Konkrétabban fogalmazva: a Mexikói Nagydíj elveszítette előjogát az F1-es versenyrendezésre.

Tavaly decemberben Enrique Peña Nieto elnököt Andrés Manuel López váltotta, aki már a választási kampány során is hangsúlyozta, sokkal gondosabban megfontolják majd, milyen eseményekre szánnak közpénzt – egy autóversenyt pedig abszolút nélkülözhetőnek tart annak ellenére, hogy az F1-es Mexikói Nagydíj legutóbb is mintegy 350 ezer nézőt vonzott a helyszínre a versenyhétvége során.

Mexikóváros F1-es szerződését még Bernie Ecclestone-nal kötötte meg – úgy tudni, a versenyrendezés az első évben 30 millió dollárba került, az összeg pedig évente 5 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy 2019-ben már 36,4 millió dollárt kell kifizetni. A korábbi elnök arról soha nem nyilatkozott, hogy az F1-es versenyre mennyit áldoztak az államkasszából, helyi médiajelentések szerint azonban ez az összeg megközelítette a 20 millió dollárt.

„Számos olyan megállapodásunk van, mely 2019-ben lejár. Vagy sikerül újra megállapodnunk, vagy elválnak útjaink” – mondta Chase Carey, a Liberty Media ügyvezetője. „De ebben nincs semmi új, egy éve is tudtuk.”

Fotó: Red Bull

Miközben néhány tradicionális versenyhelyszín veszélybe került, bekerülhetnek új versenyek a naptárba – a 2020-as Vietnámi Nagydíjat például már tavaly bejelentették.

„Örülünk, hogy rengetegen érdeklődnek a versenyrendezés iránt. A középpontban a létező szerződések meghosszabbítása áll, ha az mindkét fél számára előnyökkel jár. De ha azt látjuk, hogy egy verseny már nem képvisel értéket számunkra, akkor szeretnénk, ha lennének alternatívák.”

„Egy esemény vonzósága ugyanolyan fontos, mint a dolog financiális oldala. A vietnámi például egy lenyűgöző helyszín, ami ugyanakkor teljesíti azon céljainkat is, hogy kiterjesszük jelenlétünket Ázsiában.”

Carey mindazonáltal azt is világossá tette, továbbra is az európai piac a legfontosabb számukra, ezért van esély arra, hogy a jövőben ismét megrendezik például a Holland Nagydíjat is

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!