Óvás elutasítva, nem változik az Ausztrál Nagydíj végeredménye - F1VILÁG.HU

Óvás elutasítva, nem változik az Ausztrál Nagydíj végeredménye

HIRDETÉS
Elutasították a Haas Forma-1-es csapatának óvását a versenybírók, így nem változik a vasárnapi Ausztrál Nagydíj végeredménye – erősítette meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).
YAS MARINA CIRCUIT, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 18: Guenther Steiner, Team Principal, Haas F1 during the Abu Dhabi GP at Yas Marina Circuit on Friday November 18, 2022 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

Az amerikai csapat a melbourne-i futam leintését követően fellebbezett a futam előzetes végeredménye ellen, a csapat képviselőit pedig meg is hallgatták a sportfelügyelők. Mostanáig nem lehetett tudni, pontosan mi alapján is kívánt óvni a Haas, az FIA nemrég kiadott közleményéből viszont erre is fény derült.

A verseny második újraindítását követően nem sokkal újra piros zászlóval meg kellett szakítani a versenyt baleset miatt, a Sportszabályzat 57.3-as cikkelye pedig úgy fogalmaz, a folytatáskor alkalmazandó sorrendet mindig azon pont alapján kell meghatározni, amikor lehetséges minden versenyautó pontos pozícióját megállapítani.

Mivel a futamot az újraindítást követően szinte azonnal, két kanyaron belül újra meg kellett szakítani, a versenyirányítás a harmadik állórajt rajtfelállása alapján határozta meg a sorrendet – eszerint végül a Haas pilótája, Nico Hülkenberg a 7. helyen ért célba.

A Haas csapata viszont óvott, szerintük ugyanis az autók pozícióját a második biztonsági autós vonal alapján is meg lehetett volna állapítani – ebben az esetben pedig Hülkenberg autója kedvezőbb pozícióban végzett volna. Azt az istálló is elismerte, hogy a GPS adatok alapján nem lehetett volna megbízhatóan megállapítani a versenyautók pontos sorrendjét, állításuk szerint azonban az időmérő rendszerek elegendőek lettek volna ehhez.

A versenybírók viszont mégsem adtak helyt az óvásnak, szerintük ugyanis a Sportszabályzat egyértelműen fogalmaz ebben a kérdésben. A stewardok szerint ráadásul a versenyirányításnak és a versenyigazgatónak azonnal döntést kellett hoznia megfelelő mérlegelési jogkör gyakorlásával, az adott időpontban rendelkezésükre álló információk birtokában. A sportfelügyelők szerint ezért a versenyirányítás helyesen járt el.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!