Panaszt tett a Red Bull, változtatásra kényszerül a Mercedes! - F1VILÁG.HU

Panaszt tett a Red Bull, változtatásra kényszerül a Mercedes!

HIRDETÉS
Lapértesülések szerint a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA) fordult a Red Bull Forma-1-es csapata a Mercedes hátsó fékhűtése miatt – a sportot irányító testület emiatt új technikai direktívát adott ki.
2020 Barcelona Pre-Season Test 2, Day 3 - LAT Images Lewis Hamilton Mercedes

A szezon még el sem kezdődött, a Forma-1 csapatai máris a kiskapukat keresik a technikai szabályzatban, a versenyautókra felkerülő újítások pedig természetesen rögtön szemet szúrnak a riválisoknál.

Miközben az elmúlt napokban a Ferrari és az FIA „bizalmas megállapodásától” volt hangos a sajtó, most a Red Bull indított támadást a Mercedes ellen, méghozzá több fronton!

Az energiaital-gyárosok motorsport-tanácsadója, Helmut Marko megerősítette, jogászaik a szabálykönyvet bújva arra próbálnak választ kapni, hogy a Mercedes trükkös kormányműve, az úgynevezett DAS-rendszer megfelel-e a szabályokban foglaltaknak.

Így működik a Mercedes trükkös kormányrendszere

Emellett úgy hírlik, a Red Bull panasszal élt amiatt is, hogy álláspontja szerint bizonyos csapatok – köztük a Mercedes – hátsó fékhűtése kérdéseket vet fel a szabálykönyv vonatkozásában. A csapatok által használt megoldás lényege, hogy egy extra légcsatornát tudnak létrehozni az engedélyezett zóna felett, amit aztán a fékek hűtésére használhatnak fel.

Az FIA a Red Bull kérdését követően egy új technikai direktívát juttatott el a csapatoknak, melyben pontosít az erre vonatkozó regulákon.

A hátsó fékhűtő-nyílásokat már-már művészi módon, a hátsó felfüggesztés lengőkarjai, valamint a keréktartó között alakítják ki, a most kiadott technikai direktívában pedig az FIA leszögezte, a szabályozott zóna feletti, járulékos légcsatorna kialakítása nem megengedett.

A trükkös megoldást alkalmazó csapatoknak most változtatniuk kell, amit kétféleképpen tudnak megoldani: vagy megnyitják hátul is a légcsatornát, hogy azon szimplán keresztülmenjen a levegő, vagy pedig elöl is bezárják azt.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!