Paul Pum: Live from Magny-Cours - F1VILÁG.HU

Paul Pum: Live from Magny-Cours

Nos, érdekes műsort szervezett idén Bernie cirkuszigazgató úr, de ahhoz, hogy ezt mélyebben is megvizsgáljuk, nagyobbat kell ugrani vissza az időben.

Nos, érdekes műsort szervezett idén Bernie cirkuszigazgató úr, de ahhoz, hogy ezt mélyebben is megvizsgáljuk, nagyobbat kell ugrani vissza az időben.

Még mielőtt mélyebben belevágnánk, áldom azt a magyar gyomromat, amiért nem bírja a mindenféle herkentyűkből álló francia kosztot, és mivel a nagy zabálás után rosszul lettem, lemaradtam a később balesetet szenvedett helikopterről! Nem fog hiányozni sem az itteni kaja, se a pálya, se a körítés, se a kerítés, amin akkorát bukott szegény Ernesto Viso, GP2-es pilóta.

Most diétán vagyok, kekszet eszem teával, és úton vagyok Silverstone felé…

Nos, érdekes műsort szervezett idén Bernie cirkuszigazgató úr, de ahhoz, hogy ezt mélyebben is megvizsgáljuk, nagyobbat kell ugrani vissza az időben. 1990-ben, Senna egyik sokadik győzelme után betelt az öregnél a pohár, és a következő gondolata támadt. Ahhoz, hogy üzletileg még sikeresebb legyen a pár éve már futó vállalkozása, a következő új alkotóelemekre van szüksége: egy sikeres német versenyzőre, egy négerre és egy szőke nőre. A terv kiválóan halad, Michael Schumachert megkaptuk a nyakunkra vagy 15 évig, így is alig lehetett meggyőzni arról, hogy ugyan fejezze már be. És most itt van nekünk ez a Hamilton gyerek. Jött, látott, és ugyan most épp nem győzött, de nagy léptekkel halad kapásból az első világbajnoki címe felé. Az már csak hab a tortán, hogy olyan kiegészítőkkel bír, mint egy mozgássérült testvér, és hogy Ron Dennis Forma-1 előtti karrierjébe eddig kb. 10 millió dollárt invesztált. Ez annyira új, és szokatlan koncepció, hogy jelen pillanatban a szakma köpni-nyelni sem tud, csak meghajolni ezen parádés teljesítmény előtt. Tényleg hiányolom már a szőke nőt, aranyos kis kutyával, és kész a Forma-1 brazil szappanoperája… Ralf Schumacher kedves neje teljesen alkalmas lenne erre a szerepre, a férje amit idén művel, az úgyis értékelhetetlen.

Itt tartunk most, a szezon majdnem felénél, és anélkül hogy bárkit is bármivel vádolnék, a következő tényre hívnám fel mindenki szíves figyelmét: Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 2 győzelem, Fernando Alonso (McLaren-Mercedes) 2 győzelem, Felipe Massa (Ferrari) 2 győzelem és most már Kimi Raikkönen (Ferrari) 2 győzelem. Túlságosan steril lesz ez így fiúk, az egy emberre kihegyezett domináns Schumacher éra után… Szép és gyakori dolog most a média részéről mindkét élcsapat esetében a legendás Ayrton Senna-Alain Prost párost felemlegetni, csakhogy az égvilágon semmi köze a két korszaknak, felfogásnak egymáshoz. 1988-ban a francia-brazil duó tényleg nem viccelt egymással, a Száguldó Prédikátor majdnem felpasszírozta a palánkra a Professzort verseny közben, míg Prost komolyan megtette azt, amikor egyszer kivételesen jobb időt futott Sennánál, hogy az időmérő edzés közepén fogta magát, átöltözött utcai ruhába, és közölte a megrökönyödött brazillal, hogy: “Ennél Te most úgysem futsz jobb időt!” Ma ez már elképzelhetetlen. Ordítóan látszik, hogy melyik csapat hogyan sakkozik a pilótáival, és hogyan vezérli őket, több-kevesebb sikerrel. Láthattunk idén már felháborodott Alonsót verseny közben integetni a csapatának, Ron Dennis-t felelőségre vonó Hamilton családot Monacóban, vagy most épp Massa keserédes nyilatkozatát a verseny után. Kihúzható ez a móka 4-4-4-4 győzelemig, de utána jó lenne, ha nem pénzfeldobással, vagy a zöld asztalnál dőlne el, hogy ki LEHET végül is a 2007-es világbajnok.

Nos, mivel nemcsak én gondolom túl kiegyensúlyozottnak, már-már unalmasnak ezt a show-t, elég hamar szárnyra kaptak különféle találgatások a jövő évi leosztást illetően. A BMW-nél most írják épp alá az újabb két évre szóló szerződést Heidfelddel, viszont Vettel rendesen belekavar Robert Kubica de a Red Bull életébe is. Röviden, vagy marad minden ahogy most is, vagy aki hoppon maradt, megy valamelyik bikás autóba.

Sokkal izgalmasabb viszont a Toyota helyzete. Trulli fix 2009-ig, Ralf viszont lapát, nagyon úgy néz ki. A managementje már fel is vette a kapcsolatot az egykor szépreményű versenyzők nyugdíjas istállójával a Red Bullal, míg helyettesítéséről a legvadabb pletykák szerint Kimi gondoskodik majd, de felmerült Klien neve is. Ami biztos, hogy az élcsapatok kvartettje nem marad sokáig egybe, jóindulattal is még egy évig talán. Előbb-utóbb elszakad valakinél a cérna, és vérig sértve kisebb csapathoz igazol, mert látványos fizetéscsökkenést ezen fiúk egója nem bír el.

Jut eszembe még így végül, nem véletlen hogy mostanában Ecclestone-t sűrűn látják vendégül Las Vegas-ban. Állítólag Indianapolisnak is befellegzett, utcai versenyt akar az öreg mielőbb, minden áron. A Francia Motorsport Szövetség is már “all in” jelleggel felajánlotta Párizst mint helyszínt, illetve Paul Ricard-ot, mivel az mégis Marseille-hez közelebb lévén biztos több nézőt vonzana az elgondolás szerint. A1 Ring is hasonló okok miatt bukott a sógoroknál, jó lesz vigyázni otthon.

Paul minden futam után exkluzív információkat szolgáltat a helyszínről.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!