Pazar dokusorozat készült Bernie Ecclestone-ról - F1VILÁG.HU

Pazar dokusorozat készült Bernie Ecclestone-ról

HIRDETÉS
A Forma-1 egykori teljhatalmú uráról, Bernie Ecclestone-ról készült nemrégiben egy dokumentumfilm-sorozat az AMC Networks International együttműködésével. A „Lucky!” a száguldó cirkuszban közel 40 éven át uralkodó üzletembert mutatja be.
Bernie Ecclestone

A nyolcrészes sorozat december végén debütált a Spektrumon, amelyben szinte minden benne van, amit a mindössze 157 cm magas, ám hihetetlenül karakteres főhősről, annak életéről és a sportágban betöltött szerepéről tudni kell. A rendező pedig az a Manish Pandey, aki a „Senna” című, sokszorosan díjnyertes dokumentumfilm írója és producere volt. A műsor gazdag archívumból dolgozik, egészen elképesztő felvételeket mutat be 1950-től, köztük az első silverstone-i nagydíjról, ahol Ecclestone is jelen volt, de felsorakoztatja a sportág legnagyobb neveit a ’70-es, ’80-as évektől kezdve egészen napjainkig.

A műsor készítői ráadásul egyenesen Eccelstone-t tették meg a sorozat narrátorának, így történetét a saját szemszögéből láthatjuk. A Lucky! nem pusztán dokumentumsorozat, hanem egyben ajándék is a most kétéves fia, Ace számára, aki így egyenesen édesapjától ismerheti meg a történetet.

A műsor egészen a kezdetekig nyúlik vissza, Bernie életének korai éveibe. Így megtudhatjuk, miként lett a brit munkásosztálybeli fiúból igazi üzletember – akit fiatalon is a pénzcsinálás gondolata foglalkoztatott, töltőtollal és zsemlével seftelt–, hogy azután tizenöt évesen, iskolai végzettség nélkül, ám borotvaéles eszével használtmotorok eladásával alapozza meg azt az egészen elképesztő karriert, amely az általa imádott sportág elsőszámú emberévé tette. A sorozat részről-részre jut el egészen napjainkig, követve az utat, amin a Forma-1 évről-évre fejlődött és vált az autósportok megkerülhetetlen ágazatává.

Az út azonban nem volt olyan egyszerű, ahogyan azt hinnénk. A most 92 éves úriember ugyanis az ötvenes-hatvanas években több alkalommal is hátat fordított a sportágnak, ám a világ, ami körülölelte, újra és újra beszippantotta, és nem is eresztette el évtizedeken át. Kezdetben pilótamenedzser volt, majd visszatértével a ’70-es években csapattulajdonos lett a Brabham istállónál, amivel később világbajnoki címet is ünnepelhetett. Csapattulajdonosként Bernie a FOCA (a Forma-1-es Konstruktőrök Szövetsége) tagjai közé lépett, így megnyílt előtte az út a kiteljesedés felé. Remek üzleti érzékkel szimatolta ki, hogy csekély jutalékért cserébe elvállalja a csapatok közös logisztikáját a versenypályákkal szemben úgy, hogy minden kockázat az övé. Terve bevált, dőlt a pénz az F1-be – nem mellesleg a saját pénztárcájába is –, ám ezzel borsot tört a dúsgazdag pályatulajdonosok orra alá.

Bernie túlmutatott csapatfőnöki pozícióján: a rengeteg halálos baleset miatt jelentős szerepe lett biztonsági követelmények megerősítésében. Továbbá mindenki más előtt az élő közvetítésben látta az F1 jövőjét – és azt a határtalan pénzt, amelyet ez képes termelni. Ezt elérni azonban nem volt egyszerű még számára sem, nem beszélve az iparág irgalmatlan mennyiségű bevételeiről, amelyektől emiatt mások elestek. Nem véletlen, hogy ennyi éven keresztül hadakozott mindenkivel – riválisokkal, bankokkal, kormányokkal és bíróságokkal –, ezek mindegyikét legyőzve elérte, hogy a sportág mára oly’ sikeres legyen, hogy egy lapon említhessük az olimpiával, vagy a labdarúgó-világbajnoksággal.

Michael Schumacher és Bernie Ecclestone | Fotó: AMC / Getty Images

Ecclestone az üzletkötés igazi zsenije, erről számtalan anekdotát zengenek, amelyeket a műsor készítői képregény stílusú animációval tárnak elénk, egy-két archív felvétellel tarkítva, például hogyan kap zsíros pénzkötegeket, amiket az aktatáskájába téve szépen megköszön, majd szimbolikus kézfogással zárva megy útjára. A botrányok sem kerülték el, híres volt robbanékonyságáról, beleállt mindenbe és mindenkibe, aki épp’ nem tetszett, legyen az alkalmazott, hamis termékeket forgalmazó árus, a FIA vezetői, vagy akár egy szimpla lámpa.

A sorozat Ecclestone mellet a Forma-1 királyait is felvonultatja, olyan karakterekkel találkozhatunk, mint Häkkinen, Hill, Prost, Piquet, Senna, Mansell, Schumacher vagy a még most is versenyző Alonso és Hamilton.

A Lucky! – Bernie Ecclesstone és a Formula 1 története című sorozat valamennyi epizódját megtalálod a Spektrum kínálatában.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!