Perez: Annak idején durván kirúgott a Red Bull - F1VILÁG.HU

Perez: Annak idején durván kirúgott a Red Bull

Idén a Red Bull színeiben állhat rajthoz a Forma-1-ben Sergio Perez, pedig sok-sok éve az energiaital-gyárosok motorsport-tanácsadója, Helmut Marko se szó, se beszéd kirúgta őt egy tesztről.

Minderről a rutinos mexikói pilóta beszélt a Forma-1 Beyond the Grid című podcastjában, felidézve az időszakot, amikor felmerült, hogy csatlakozik a Red Bull juniorprogramjához. A próbatétel olyannyira nem ment jól, hogy Helmut Marko szinte szó nélkül hazaküldte őt.

„2007-ben meghívtak egy tesztre. Nem ment túl jól… Problémám volt az üléssel, mert a térdeimet folyton bevertem a kormányba, szóval nem tudtam elfordítani. Eléggé lassú voltam. Azt hittem, hogy meg tudjuk oldani az ülésproblémát” – mesélte Perez.

 

„Amikor visszagurultam, egyszerűen kirúgtak. Nem kaptam második esélyt. Túl lassú voltam. Az egész a köridőről szólt. Szóval kitettek. Azt hiszem, 2007-ben, vagy 2006-ban volt.”

„Aztán bekerültem a Forma-3-ba. A Red Bull versenyzői ellen versenyeztem, és vezettem a bajnokságot. Találkoztam vele Silverstone-ban, és odaszóltam neki, hogy ’mi újság, Helmut?’.”

„’Le fogunk győzni, le fogunk győzni’ – mondogatta. Mondtam neki, hogy ’oké, szép napot, Helmut!’”

Perezt az alsóbb kategóriákban az Escuderia Telmex támogatta, így a brit F3-ból 2009-re felkerülhetett a GP2-be, ahol a Red Bull jelenlegi csapatfőnöke, Christian Horner csapatánál, az Ardennél versenyzett.

A mexikói elárulta, ekkor újra felmerült, hogy csatlakozik a Red Bull juniorprogramjához.

„A másik beszélgetésünk akkor volt, amikor már a GP2-ben versenyeztem, ez volt az első évem Christian csapatánál. Egy jó silverstone-i futam után Helmut odajött és azt mondta, ’hé, mit csinálsz?’. Meg hasonlók.”

„Azt mondta, ’jól nyomod, de megvan a saját versenyzői programod, nincs szükséged rám’. Ez volt az utolsó beszélgetésünk, amire emlékszem.”

Perez 2010-ben a 2. helyen végzett a GP2-ben, majd csatlakozott a Ferrari akadémiájához. Amikor megkérdezték, másképp alakult-e volna a pályafutása, ha a Red Bullhoz csatlakozik már fiatalon, Perez így felelt. „Ki tudja, mi történt volna, milyen lehetőségeket kaptam volna?”

„Sokat segít, ha az ember bekerülhet ebbe a juniorprogramba. Viszont el kell mondanom, hogy rendkívül hálás vagyok [Dietrich] Mateschitznek, Helmutnak, Christiannak és Adriannak [Newey], a teljes Red Bull családnak, amiért megadták nekem ezt a nagyszerű lehetőséget.”

„Őket az eredmények vezérlik. És korábban senki sem adott lehetőséget arra, hogy egy topautóban versenyezzek, szóval meg akarok bizonyosodni arról, hogy élek vele.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!