Perezt megbüntették, csak a 13. helyről rajtolhat! - F1VILÁG.HU

Perezt megbüntették, csak a 13. helyről rajtolhat!

Döntöttek az Osztrák Nagydíj versenybírói, hátrébb sorolják a rajtrácson a Red Bull Forma-1-es csapatának rutinos versenyzőjét, Sergio Perezt, amiért a mexikói versenyző elhagyta a pályát a pénteki időmérő edzés második szakaszában.
Sergio Perez races during the FIA Formula One World Championship 2022 in Spielberg, Austria on July 8, 2022

Perez a Q2-ben futott második gyorskörében szélesítette a pályát a spielbergi aszfaltcsík 8-as kanyarjában. Mivel a szabályszegést csak a Q3 kezdetekor vették észre, mért körét nem törölték az utolsó szakasz kezdete előtt, ezért a Red Bull versenyzője részt vehetett a Q3-ban, ahol végül a 4. rajthelyet szerezte meg.

Az időmérő után a stewardok beidézték Perezt és a Red Bull képviselőit: az osztrák istálló álláspontja szerint a mexikói pályaelhagyása nem járt egyértelmű előnnyel, ezt adatokkal is alátámasztotta a csapat. Mivel azonban Perez nem a jogosulatlan előnyszerzéssel kapcsolatos szabályokat szegte meg, hanem egész egyszerűen „megalapozott indok nélkül hagyta el a pályát”.

Mivel Perez a szabályszegés ellenére részt vehetett a Q3-ban, az FIA-nál elismerték, ez egy új helyzetet teremtett – a csapat pedig azzal érvelt, az utolsó szakaszban való részvétellel kockázatot vállaltak, valamint bevetették erőforrásaikat. A versenybírók bár egyetértettek ezzel, végül büntetést szabtak ki Perezre: törölték a szóban forgó köridőt, és mivel így nem is juthatott volna be a Q3-ba, az utolsó szakaszban futott összes köridőt is elvették a mexikóitól.

Ennek megfelelően Perez csak a 13. helyről kezdheti majd meg a szombati sprintfutamot.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!