Piastri elárulta, dühös volt az Alpine-ra a hazug bejelentés után - F1VILÁG.HU

Piastri elárulta, dühös volt az Alpine-ra a hazug bejelentés után

Meglehetősen viharos körülmények közepette jelentette be a McLaren Forma-1-es csapata, hogy Oscar Piastri lesz Lando Norris csapattársa a 2023-as szezonban. A fiatal ausztrál most elárulta, miért hagyja ott az Alpine csapatát, és mit vár első F1-es idényétől.

A Piastrival kapcsolatos hercehurcát – legalábbis annak a nyilvánosság előtt zajló részét – valójában Sebastian Vettel Magyar Nagydíj előtti bejelentése indította el: a német megerősítette, 2022 végén befejezi Forma-1-es pályafutását, és egyúttal távozik az Aston Martin csapatától. A silverstone-i alakulat aztán a hungaroringi hétvégét követő hétfőn erősítette meg, Vettel helyét az Alpine-tól érkező Fernando Alonso veszi majd át. A francia istállót meglepte a kétszeres világbajnok döntése, ám határozott elképzelése volt azzal kapcsolatban, hogy kivel pótolja majd a spanyolt, ezért másnap bejelentette, hogy Oscar Piastrinak ad lehetőséget 2023-ban.

Igen ám, csakhogy a fiatal ausztrál néhány órával később közösségi oldalán leszögezte, nem fog az Alpine csapatánál versenyezni – mint kiderült, azért, mert időközben megállapodott a McLarennel. Miután az Alpine is állította, érvényes szerződése van Piastrival, az ügyet a héten a Forma-1 szerződéseket felügyelő bizottsága vizsgálta, mely pénteken bejelentette, a tavalyi Forma-2-es bajnok McLarennel kötött megállapodását tekinti érvényesnek. Mindez pedig azt jelenti, hogy Piastri a wokingi gárda színeiben debütálhat a száguldó cirkuszban.

A Forma-1 hivatalos weboldala Zandvoortban készített exkluzív interjút a tehetséges versenyzővel, aki részletesen beszélt a körülötte kialakult helyzetről.

„A CRB bejelentése megerősítette, hogy nem volt szerződésem a 2023-as szezonra az Alpine-nal” – magyarázta Piastri. „Szabadon dönthettem a sorsomról – és úgy éreztem, hogy a McLaren egy nagyszerű lehetőség. Nagyon egyenesek voltak velem szemben, és nagyon szerettek volna megszerezni. Hogy teljesen őszinte legyek, az Alpine-nál hiányzott a tisztánlátás a jövőmmel kapcsolatban.”

„Nyilvánosan kijelentették, hogy szeretnék folytatni Fernandóval legalább egy-két évig. Én ezt tiszteletben tartottam. De miután az idei évet a parkolópályán töltöttem, a reményeim az Alpine ülésére támaszkodtak, ám a tisztánlátás hiánya, illetve az egyeztetések során tapasztalt furcsa érzés – hasonlóképp Fernandóhoz – miatt egyszerűen nem éreztem azt, hogy helyes döntés itt maradni.”

„A jövőmmel kapcsolatos tisztánlátás hiánya, illetve végül a bizalom megtörése után azt éreztem, hogy a McLaren vonzó ajánlata, és a velük való eddigi pozitív kapcsolatok okot adnak arra, hogy úgy gondoljam, ők az a csapat, ahol a legjobban alakulhat a jövőm.”

Piastri világossá tette, azért is furcsa, hogy az Alpine bejelentést tett vele kapcsolatban, mert ő már jó előre meghozta a döntését.

„A döntésemet már jóval Fernando távozásának megerősítése előtt meghoztam, ami még furcsábbá és dühítőbbé teszi az Alpine bejelentését, hiszen közöltem velük, hogy nem fogom folytatni náluk. Elég dühítő volt, mert a bejelentésük fals információkat tartalmazott, és megakadályozott abban, hogy szépen elköszönjek mindenkitől Enstone-ban.”

„Egy kicsit több mint két és fél éve vagyok már a csapatnál, és nagyon dühítő volt, hogy az istálló többi tagja így értesült a távozásomról. Még nem volt lehetőségem elköszönni, és olyasvalami ez, amit meg akarok tenni, hogy kimutassam hálámat az Enstone-ban dolgozó fiúk és lányok felé.”

Az Alpine csapatát irányító Otmar Szafnauer nemrégiben azt állította, azért lepte meg őt, hogy kikosarazta őket Piastri, mert a Magyar Nagydíjat követő hétfőn személyesen ment oda hozzá, és közölte vele, hogy lehetőséget adnak neki, mire elmondása szerint a fiatal ausztrál mosolyogva hálálkodott.

Piastri ezzel kapcsolatban azt mondta: „Ez egy bizarr és nagyon dühítő jelenet volt. A csapat néhány tagja előtt történt, akik nyilván nem voltak képben a helyzettel kapcsolatban, és nem akartam jelenetet rendezni előttük. De amint négyszemközt voltunk, mondtam Otmarnak, hogy mi a helyzet, és hogy ezt számos alkalommal elmondtam neki már korábban. Nagyon meglepő volt, hogy megtették azt a bejelentést.”

Piastri úgy érezte, mindenképpen reagálnia kell a hazug bejelentésre, ezért is tette közzé közösségi oldalán, hogy nem fog a csapatnál versenyezni.

„Pályafutásom legnagyobb, és talán egész életem legnagyobb pillanata volt. Ez a tévesen megtett bejelentés olyasvalami volt, amivel kapcsolatban a menedzsmentem és én úgy éreztük, hogy ki kell javítanunk, és voltak jogi következményei is annak, ha nem cáfoljuk a közleményt. Nem mutogatni akartunk, vagy többet mondani a tényeknél. Az utolsó sor [„Nem fogok az Alpine-nál vezetni jövőre!” elég erős volt, de a CRB döntése is mutatja, hogy ez puszta tény volt.”

A fiatal tehetség azt mondja, nagyon izgatottan csatlakozik a McLaren projektjéhez.

„Az a lelkesedés, ami megvolt velem szemben, igazán vonzó” – fogalmazott. „Zak [Brown] és Andreas [Seidl] nagyon egyenesek és lényegre törők voltak.”

„A McLarennek versenyképes autója van. Nyilván szoros a küzdelem az Alpine és a McLaren között jelenleg, de versenyképes csapat óriási győztes történelemmel, és azt gondolom, ez a környezet nagyszerűen passzol hozzám.”

„A csapatnak nagyszerű tervei vannak, a jövő pedig izgalmas. És várom már azt is, hogy Lando mellett vezessek és dolgozzam. Tudom, hogy kihívás lesz, de úgy érzem, a McLaren a megfelelő hely számomra ahhoz, hogy elkezdjem F1-es életemet. Rendkívül izgatott vagyok.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!