Piero Ferrari: Nem blöffölünk! - F1VILÁG.HU

Piero Ferrari: Nem blöffölünk!

HIRDETÉS

Bár sokan szkeptikusan fogadták a Ferrari keddi bejelentését, miszerint az olaszok kiszállnak a világbajnoki sorozatból, amennyiben nem változtatnak a jövő évre beígért költségvetési sapkás szabályon, Piero Ferrari megerősítette, komolyan gondolják a távozást.

Bár sokan szkeptikusan fogadták a Ferrari keddi bejelentését, miszerint az olaszok kiszállnak a világbajnoki sorozatból, amennyiben nem változtatnak a jövő évre beígért költségvetési sapkás szabályon, Piero Ferrari megerősítette, komolyan gondolják a távozást.

A sport történetének legnagyobb múltú csapata, a Ferrari keddi közleményében hivatalosan is megerősítette, hogy készen áll kivonulni a Forma-1-ből, és más szériák felé venni az irányt, ha nem változnak meg a szabályok, és nem lesz korrektabb a kormányzás a sporton belül.

Bár sokan szkeptikusan fogadták az olaszok fenyegetését, és igazából a bajszuk alatt csak nevettek a dolgon, az igazgatótanács tagja, Piero Ferrari elmondta, ahogy édesapja, a cég alapítója, Enzo Ferrari is komolyan gondolta, hogy a 80-as években elhagyja az F1-et az Indianapolis 500-ért, ők sem tréfálnak.

“Nem blöffölt, abszolút komolyan gondolta, ahogy mi is” – mondta a cégcsoport 10%-os tulajdonrészét birtokló Ferrari a The Guardiannak.

A Ferrarin kívül a Toyota, a Red Bull, és a Renault is jelezte már, hogy nem vonzóak számára a jövő évre beígért szabályok, és ha nem tudnak egyezsége jutni, akkor kénytelenek lesznek kivonulni a sportból.

A csapatok nem tudják elfogadni a kettős szabályrendszert, melyben azok, akik limitált keretből gazdálkodnak, nagyobb technikai szabadságot kapnak, mint a többiek, ami durva becslések szerint is körönként legalább három másodperc előnyt jelentene.

“Az első kifogásunk a költségvetési sapka ellen irányul, amit véleményünk szerint nem lehet felügyelni. A második pedig az, hogy nem helyes, ha azok a csapatok, melyek elfogadják a limitet, nagyobb szabadságot kapnak, és más technikai szabályok vonatkoznak rájuk” – mondta Piero, aki jelen volt az igazgatótanács keddi ülésén Maranellóban.

“Ha felsorakozunk a rajtrácsra, akkor mindenkire azonos szabályoknak kell vonatkoznia. Ez olyan, mint a foci. Olaszországban van az Internazionale, aki nyeri a meccseket, és jelentős mennyiségű pénzt költ a legjobb játékosokra. De a Serie A-ban olyan csapatok is vannak, mint a Catania, akinek nincs pénze.”

“Mégsem mondjuk azt a Cataniának, hogy játszhat 12 játékossal, és az Internek, hogy csak 9 futballistával állhat fel. Ez ugyanis nem lenne sportszerű. Azonban pontosan ezt mondják ki az új szabályok a Forma-1-ben. Ez elfogadhatatlan. Mindenkire azonos szabályoknak kell vonatkoznia, máskülönben nem lenne küzdelem, és valaki más döntené el, hogy ki nyeri a versenyeket.”

Az FIA elnöke, Max Mosley szerint csak a költségvetési sapka bevezetésével lehet biztosítani a sport hosszú távú jövőjét, máskülönben veszélybe kerülnek a rengeteg pénzt költő nagyok, és új csapatokat sem tudnak a Forma-1-be csábítani.

Hirdetés

“Mi is azon vagyunk, hogy csökkentsük a költségeinket” – folytatta Ferrari. “Azonban ezt a költségvetési sapka nélkül is megteheted. Egyébként sem érvényesíthető. A diffúzor ügy is bebizonyította, hogy óvatosan kell bánni a technikai szabályokkal. Hogyan is lehetne felügyelni a költségvetési sapkát?”

“A költségcsökkentés egy sokkal jobb módja lenne, ha a technikai oldalon kontrollálnánk a költségeket. A motorral már megtettük, és a jövő évben a sebességváltó következik. Továbbá a felhasználható anyagokban is lehetnek korlátozások. Vannak jó barátaim, akik az amerikai NASCAR sorozatban dolgoznak. Ők kordában tartják a költségeket, miközben mindenkire azonos szabályok vonatkoznak. Nekünk is valami hasonlót kellene tennünk.”

Ferrari azt is elmondta, hogy Mosley a leghalványabb jelét sem mutatta annak, hogy esetleg egyeztetni szeretne az új szabályokról a csapatokkal, és ha továbbra is ragaszkodik saját elképzeléseihez, akkor csapata biztosan más kategóriák felé veszi az irányt.

“Miért ne?” – tette fel a kérdést az üzletember. “Hiszem, hogy ha megnézzük a Ferrari múltját, a jelenlegi arculatunkat a Le Mans-i 24 órás, a sport és GT szériákban elért győzelmeinknek köszönhetjük. A versenyzés a Ferrari génjeiben van.”

“Édesapám versenyautók adásával és vételével kezdte az üzletet. Nem szabad elfelejtenünk a gyökereinket és azt, hogy honnan indultunk. Apám szenvedélye még mindig érezhető a cégen belül. A cég összes tagja imádja a versenyzést, azonban egységes szabályokat akarunk, hogy mindenki azonos szintről indulhasson.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!