Pirelli: Hamilton gumiján is vágás volt, törmelék okozhatta a defekteket - F1VILÁG.HU

Pirelli: Hamilton gumiján is vágás volt, törmelék okozhatta a defekteket

HIRDETÉS
A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli azt gyanítja, törmelékek okozták Lance Stroll és Max Verstappen balesetét a vasárnapi Azeri Nagydíjon.
Mario Isola Pirelli

A két versenyző nagy tempónál, a bakui pálya célegyenesében szenvedett durrdefektet – Stroll nem sokkal a futam féltávját követően, Verstappen pedig 5 körrel a leintés előtt.

Mindkettejük autóján a bal hátsó gumi durrant szét, Mario Isola, a Pirelli F1-es főnöke pedig a verseny után elárulta, Lewis Hamilton autójának bal hátsó abroncsán is vágásokat találtak.

Az olasz gumigyártó viszont egyelőre nem zár ki semmilyen lehetőséget, az abroncsokat pedig alapos vizsgálatnak veti alá.

„Nyilván ki kell vizsgálnunk, ez egyértelmű” – mondta Isola a Motorsport.com című lapnak.

„Amiket eddig begyűjtöttem, azok csak előzetes jelzések. Lance és Max esetében is hirtelen defekt történt – mindenféle előjel nélkül. A bal hátsó gumit érintette, és nem azt éri itt a legnagyobb terhelés, hanem a jobb elsőt. Szóval nem az elhasználódással van összefüggésben.”

„És szintén fontos tényező, hogy találtunk Lewis Hamilton autójának bal hátsó abroncsán is egy elég nagy vágást. Ezt a piros zászlós leintésnél vettük észre, ugyanabban az etapban, amikor Max balesetet szenvedett.”

„Az autók a bokszba hajtottak, lecserélték a gumikat frissekre, mi pedig átnéztük a használtakat, és találtunk egy vágást a bal hátsón. Szerencsére ez a vágás nem érte el a gumiszerkezetet, ezért nem is veszített a nyomásból. Szóval van egy újabb bizonyítékunk.”

„A többi gumi, amit 30, 32, vagy 33 körig használtak, semmi jelét nem mutatta problémának. Jelenleg ennyit tudok. Most hazaszállítjuk a gumikat Milánóba, és amilyen hamar csak lehet, megvizsgáljuk őket.”

A Pirelli főnöke hozzátette, megérti Verstappen, illetve a többi versenyző frusztrációját a gumiproblémákkal kapcsolatban.

Hirdetés

„Majdhogynem lehetetlen olyan gumit gyártani, ami ellenáll mindenféle törmeléknek, már ha arról van szó. Ha nem törmelék, akkor intézkedéseket kell tennünk. De megértem, hogy a versenyzők, akik ekkora tempónál balesetet szenvednek, aggódnak. Én is aggódom.”

„De úgy hiszem, törmelékek okozták, mert semmi jelét nem adták annak, hogy valami gond lenne – semmi jele nem volt az autón, a gumin, a felfüggesztésen, a fékeken. Egy hirtelen meghibásodásról volt szó.”

„Szóval figyelembe véve, hogy nem a bal hátsó a legnagyobb terhelésnek kitett gumi, és találtunk egy vágást Lewis abroncsán is, azt jelzi, hogy ilyesmi történt. De nem akarunk kizárni semmit, mert ahogy Max is mondta, ilyen dolgoknak nem szabadna megtörténniük.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!