Pirelli: Nem kerülnek előnybe a tesztelő csapatok

A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli szerint nem kell attól tartani, hogy az abroncstesztjeiben segédkező Ferrari, Red Bull és Mercedes előnybe kerül majd 2017-ben a riválisokkal szemben.


A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli szerint nem kell attól tartani, hogy az abroncstesztjeiben segédkező Ferrari, Red Bull és Mercedes előnybe kerül majd 2017-ben a riválisokkal szemben.

A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds a minap adott hangot félelmeinek, elmondása szerint ugyanis hiába tesztel „vakon” az említett 3 istálló a Pirelli programja során, akarva-akaratlanul tudáshoz jutnak a 2017-ben bevezetésre kerülő abroncsokkal kapcsolatban.

„Azt gondolom, ez óriási előny lesz számukra, szóval át kell gondolni a dolgot” – magyarázta a szakember. „Még ha vakon is tesztelnek, mindig előnyt jelentenek a gumikkal kapcsolatos észrevételek.

A Pirelli menedzsere, Mario Isola azonban azt mondja, ők és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) rengeteg erőfeszítést tettek azért, hogy minimalizálják a gumitesztből származó előnyöket a résztvevő csapatok számára.

„Minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy elkerüljük ezt a helyzetet, ezért is osztjuk meg az összes adatot minden csapattal” – fogalmazott Isola.

„Azok a csapatok, melyek nem tesztelnek, kapnak majd egy részletes jelentést, megkapják a versenyzők véleményét, minden elemzésünket, és bizonyos modelleket, melyeket a következő hónapokban fejlesztünk ki.”

„Ne feledjük, hogy ezeket a teszteket „vakon” végzik a résztvevő csapatok. Annyit tudnak csak, hogy gumikat tesztelnek. Nem tudják, hogy azok prototípusok-e, vagy alapgumik, fogalmuk sincs a szerkezetről és a keverékről. Semmit sem tudnak.”

„Egy futási tervet kapnak, amit a Pirelli készít elő. Mi tudjuk, mi van a gumikban, de ők nem. Ugyanolyan jelentést kapnak utána, mint a többi csapat. Természetesen nehéz megmondani, hogy előnybe kerülnek-e, vagy sem, de rengeteg értekezésünk volt azzal kapcsolatban, hogy azon csapatok, melyek nem tesztelnek, ne kerüljenek hátrányba.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!