Friss hírek

Pontrendszer és pole pozíció: Ezek változhatnak a sprintfutamos F1-es hétvégéken

A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn elárulta, azt szeretné, ha 2022-ben a sprintfutamos hétvégéken is az a versenyző kapná a pole pozíciót, aki az időmérő edzésen, könnyű autóval a legjobb kört futja.

A sprintfutamos formátumot idén vezették be a Forma-1-ben: az újítás márt két helyszínen, Monzában és Silverstone-ban sikerrel vizsgázott, hamarosan pedig Interlagosban is alkalmazzák majd.

A jelenlegi tervek szerint 2022-ben hat helyszínen is találkozhatunk a sprintkvalifikációs formátummal, az F1 vezetősége azonban a csapatokkal és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) együttműködve természetesen megpróbál finomítani rajta.

Komoly kritika illette például a szisztémát amiatt, hogy a pole pozíciót azon versenyzők javára írták jóvá, akik a szombati sprintfutamon elsőként haladtak át a célvonalon, és nem azon pilóták kapták, akik a pénteki időmérőn a legjobbak voltak. Ez ellen még a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is felszólalt, Ross Brawn, az F1 sportigazgatója pedig elárulta, változtatni szeretnének ezen a téren.

„Kétségkívül meg kell ezt vizsgálnunk” – mondta Brawn újságíróknak nyilatkozva nemrég.

„Folyamatos téma ez a rajongók, a média és a versenyzők körében, hogy az a pilóta, aki egy körön, kevés üzemanyaggal a leggyorsabb kört futja, azt illeti a pole pozíció.”

„Feltételezem, nem igazán gondoltuk hát ezt, hogy őszinte legyek, amikor kitaláltuk ezt az új formátumot. Én személy szerint szeretném, ha ismét ez jelentené a pole pozíciót.”

„Az ilyen a dolgokról az FIA-val és a csapatokkal együtt döntünk, ám ennek kapcsán szerintem van egy széles körben elfogadott vélemény, miszerint a pénteki napért kellene a pole pozíciót kiosztani a sprinthétvégéken. Remélem, hogy ez olyasvalami, amit megoldunk a jövő évre.”

Brawn elárulta, várhatóan a pontozási rendszert is átalakítják: idén a sprintfutamon győztes versenyző 3, a második helyen befutó 2, a harmadikként célba érő pilóta pedig 1 pontot kap.

„Ami a pontosztást illeti, mi olyasmit javasoltunk, hogy a pontok harmadát kapják a versenyzők a sprintfutamon. Ez volt a kezdeti javaslatunk, ami nem került elfogadásra, mert az volt az érzésünk, hogy előbb látnunk kell, hogyan működik egyáltalán a sprint.”

„A pontoknak elég jelentősnek kell lenniük ahhoz, hogy megérje harcolni értük, és hátrébb is osztanunk kell, hogy az alacsonyabb pozíciókban lévők is csatázni akarjanak értük. Viszont nem szabad, hogy túl sokat osszunk, hogy túlságosan befolyásolja a bajnokságot.”

„Lesz hatással a bajnokságra, kell is, hogy legyen, mert ezt szeretnénk, de nem akarjuk, hogy túlzott mértékben.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!