Friss hírek

Prostot feldühítette Bianchi balesete

Rendkívüli módon feldühítette a Forma-1 négyszeres világbajnokát, Alain Prostot Jules Bianchi bő egy héttel ezelőtti, szuzukai balesete.


Rendkívüli módon feldühítette a Forma-1 négyszeres világbajnokát, Alain Prostot Jules Bianchi bő egy héttel ezelőtti, szuzukai balesete.

A Marussia francia versenyzője egy másik versenyautó mentésében segédkező traktornak ütközött neki, minek következtében súlyos sérüléseket szenvedett: Bianchi továbbra is kritikus állapotban fekszik a jokkaicsi kórházban, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig a történtek után komoly biztonsági intézkedéseket próbál érvényesíteni a jövőben.

Alain Prost, korábbi Forma-1-es versenyző szerint azonban sajnálatos, hogy ilyen komoly balesetnek kellett történnie ahhoz, hogy belássák, az efféle incidenseknél más eljárás szükségeltetik.

„Nem szeretnék polemizálni az FIA-val, mivel nagyra becsülöm mindazt, amit a biztonságért tettek az elmúlt 20 évben” – kezdte a francia.

„Az autók és a pályák fejlődtek ezen a téren, és maradt egyetlenegy dolog: egy kib*szott traktor a pályán.”

Prost elárulta, egyszerűen nem tudja elhinni, hogy az FIA engedte, hogy a pálya szélén tevékenykedjen az a monstrum, miközben – dupla sárga zászlós jelzésnél ugyan, de – nagy sebességgel száguldottak el azon a szakaszon a versenyautók.

„Rendkívül dühös voltam. Valósággal sokkolt a baleset. Megvan a szokásos procedúra, de az időjárási körülmények egyre rosszabbá váltak, több lett a víz a pályán, szóval a látási viszonyok is romlottak.”

„És ilyenkor nem lehet ugyanazokat a procedúrákat alkalmazni. Ezért is van az, hogy nem győztek meg az érveik.”

„Ilyen körülmények között – pláne ennyi tapasztalattal a hátuk mögött – zéró kockázatot kellett volna vállalniuk.”

A korábbi négyszeres világbajnok elfogadja, nagyon szerencsétlen baleset volt, de úgy véli, az FIA dolga, hogy megbizonyosodjon arról, efféle dolgok nem történnek meg a pályán.

„A verseny elején abszolút a biztonság volt az elsődleges, amikor a safety car mögül elrajtoltak, és aztán meghoztak egy nehéz döntést, miszerint leállítják a futamot 3-4 kör után, majd újrakezdik.”

„Ezért is sokkolt a dolog, mert először jó döntést hoztak.”

„Óriási balszerencse volt az ütközés, de egy döntés meghozatalakor a lehetséges következményekre kell gondolni. Egyszerűen nem akarom, hogy ilyen balesetek történjenek, nem akarom, hogy traktorok legyenek a pályán. Ezt egyszerűen nem tudom elfogadni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Prostot feldühítette Bianchi balesete
Fotók: Ocon pályára vitte az Alpine új autóját
Vettel: A sprintfutam csak a problémák foltozgatása
Az Aston Martin szeretné a legjobbat kihozni Vettelből
Vettelék már holnap pályára viszik az új Aston Martint