Orosz Nagydíj

Racing Point: Zavarba ejtő a versenybíróság döntése

Nico Hülkenberg, Racing Point RP20
Fotó: Racing Point
„Zavarba ejtőnek” nevezte a versenybírók döntését a Racing Point Forma-1-es csapatát irányító Otmar Szafnauer azok után, hogy az istállót megbüntették a Mercedes fékcsatornáinak másolása miatt.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a silverstone-i csapatot 400 ezer eurós pénzbírsággal és 15 pont levonásával sújtották, miután kiderült, hogy autóinak fékcsatornáit nem saját maga fejlesztette, hanem a Mercedestől kapott tervek alapján dolgozott.

A szabályozás ebben a tekintetben nem egyértelmű, az említett alkatrészek ugyanis még 2019-ben nem tartoztak a listázott elemek közé, azaz a csapatok szabadon vásárolhatták őket egy másik istállótól, idén viszont már minden csapatnak önerőből kell előállítania azokat.

Mivel az alkatrészek egyébként nem szabálytalanok, a Racing Point használhatja őket a folytatásban.

„A jó hír az, hogy az ítélet szerint az autó teljesen szabályos technikai szempontból, szóval folytathatjuk ezekkel a fékcsatornákkal” – mondta Otmar Szafnauer csapatfőnök a Sky Sports F1 televíziónak.

„Egyszerűen a folyamatról van szó, ami a sportszabályzatban van. Elolvastuk a sportszabályzatot, és semmi konkrét nincs benne arra vonatkozóan, hogy nem csinálhatjuk azt, amit csináltunk. Más csapatok ugyanezt tették, bizonyos szempontból talán még jobban, mint mi. Szóval egy kicsit zavarba ejtő. Viszont most el kell döntenünk, hogy fellebbeznünk kellene-e a döntés ellen.”

„De ahogy mondtam, a jó hír az, hogy folytathatjuk az autóval ugyanígy, magyarán szólva legális.”

„Mindössze egy elem van az autón, ami nem listázottból listázott alkatrésszé vált az idei évre, ez pedig a fékcsatorna. Ott voltam a stratégiai munkacsoport ülésén, ahol megszavaztuk ezt. Támogattam is, hogy nem listázottból listázott legyen. Más csapatok nem akarták, és voltak, akik igen.”

„Teljes szívvel támogattam Cyrilt [Abiteboul – a Renault csapatfőnöke] ebben a kérdésben. Szóval fáj a dolog, és meglep, hogy ezt a folyamatot szabálytalannak minősítik, miközben a szabályozás nem világos.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS