Orosz Nagydíj

Räikkönen: A Red Bull akar engem, de én döntök

A Lotus világbajnok versenyzője, Kimi Räikkönen pontosan tudja, a Red Bull alakulata szeretné őt leszerződtetni a 2014-es évadra, a finn pilóta azonban egyelőre még kivár a döntéssel.


A Lotus világbajnok versenyzője, Kimi Räikkönen pontosan tudja, a Red Bull alakulata szeretné őt leszerződtetni a 2014-es évadra, a finn pilóta azonban egyelőre még kivár a döntéssel.

Räikkönen Mark Webber év végén megüresedő helyét vehetné át a Milton Keynes-i alakulatnál, ám elmondása szerint nem csak egyetlen tényező alapján fog dönteni – alaposan szemügyre veszi majd lehetőségeit. Hogy mikor, azt viszont még ő maga sem tudja.

„Fogalmam sincs. Egy ponton nyilván eldöntöm majd, de még sok dolognak passzolnia kell, és a jó dolgok mindig időbe telnek. Nincs határidő” – mondta a 2007-es év Forma-1-es világbajnoka a száguldó cirkusz hivatalos weboldalának, a Formula1.com-nak nyilatkozva, majd hozzátette, a személyes szabadság kétségkívül komoly szerepet játszik majd döntésében, márpedig ezt jelenlegi csapatánál megkapja.

„Szeretem azt csinálni, amit akarok. Ennyi. Fogalmam sincs, hogy ezt máshol megkaphatom-e. Csak néhány csapatnál versenyeztem eddig. És mindegyik teljesen más. Mindig vannak jó dolgok, néha pedig le kell nyelni a keserű pirulát. Tökéletes világ soha sincs…”

„A személyes szabadság néhány alakulatnál nagyobb. Igazából ez nagyban függ a szponzoroktól. Ami számomra fontos, hogy csinálhatom a saját dolgaimat, és ez a múltban sem volt másképp, és nem is fog változni a jövőben sem.”

Räikkönen hozzátette, nyilvánvalóan a pénz sem utolsó szempont, ám bármelyik csapatnál is folytatja, nem fog sokkal többet keresni, mint most.

„A pénz is egy része a dolognak, de persze van másik oldala is az éremnek. Bármilyen döntést is hozok, a helyzet nagyon hasonló lesz a mostanihoz – mármint a malacpersely szempontjából.”

A „Jégember” tavaly tért vissza a Forma-1-be kétévnyi kihagyás után, és rögtön harmadikként zárta a bajnoki összetettet. A finn pilóta jelenleg is a tabella harmadik helyén tanyázik, célja azonban az, hogy világbajnok legyen. Ha viszont idén nem jön össze, jövőre újra megpróbálja.

„Ezért vagyunk itt. Ha nem jön össze idén, megpróbáljuk újra. Mindig az a cél, hogy futamokat nyerjünk és világbajnokok legyünk. Ha nem jön össze, hát nem jön össze… de legalább próbálkozunk!”

Amikor a Lotus versenyzőjét arról kérdezték, Adrian Newey személye érvként szólhat-e a Red Bull Racing mellett jövőjével kapcsolatos döntésében, így felelt: „Nincs egy kifejezett dolog, ami alapján döntök. Azt gondolom, vannak versenyzéssel kapcsolatos dolgok, és vannak olyanok, amiknek nincs közük hozzá, és ezek mind számítanak. Nem egy tényező alapján fogok dönteni, az egész csomag számít.”

„Én már versenyeztem az ő autóival! A Red Bullnál akarnak engem, de nekem vannak más opcióim is. Majd az idő megmondja, mi lesz.”

Mind a Lotus, mind a Red Bull a Renault partnereként folytatja 2014-ben is, amikor már a Forma-1 mezőnye 1,6 literes V6-os turbómotorokat lesz kénytelen használni. Räikkönen elmondta, a francia vállalat nagyon jól együtt tud dolgozni az enstone-i gárdával, és kétli, hogy kivételezne a világbajnok Red Bull-lal.

„Álljunk meg egy szóra! Fogalmam sincs, mit csinálnak a Red Bullnál. Az egyetlen dolog, amit tudok, hogy a Lotus nagyon szoros kapcsolatot ápol a Renault-val, és fantasztikusan dolgoznak együtt. Nem hiszem, hogy van bármiféle különbség aközött, ahogy a csapatok együttműködnek a Renault-val. Nagyon sportszerű motorgyártóról van szó, szóval ez nem lesz hatással a döntésemre.”

Räikkönen hozzátette, a Sebastian Vettellel való jó kapcsolata „semmiféle szerepet nem játszik majd döntésében”, melyet kizárólag egyedül fog majd meghozni.

„Én fogok dönteni. Akár jól döntök, akár nem, én leszek felelős érte. És ezzel együtt tudok élni, mivel az én választásom volt.”

A Forma-1 háromszoros világbajnoka, Niki Lauda nemrég úgy nyilatkozott, Räikkönen egész egyszerűen gyáva, ha nem szerződik a Red Bullhoz. Amikor a „Jégembert” arról faggatták, meglepte-e az osztrák véleménye, az higgadtan így válaszolt: „Nem, hiszen megszoktuk már, hogy szeret beszélni. Mondhat bármit, amit akar, de én ismerem őt egy annyira, hogy tudjam, mit gondol.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS