Toszkán Nagydíj

Räikkönen balesete után vizsgálódni kezd az FIA

Fotó: Bahrain GP
Kimi Raikkonen (FIN) Ferrari SF-71H retries from the race in pit lane at Formula One World Championship, Rd2, Bahrain Grand Prix, Race, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain, Sunday 8 April 2018. Räikkönen

Az első versenyhétvégéken látott balesetveszélyes szituációk után megvizsgálja a kerékkulcsokat, illetve a csapatok kerékcseréit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A múlt vasárnapi Bahreini Nagydíjon Kimi Räikkönen ütötte el a Ferrari egyik szerelőjét, miután nem sikerült levenni a bal hátsó kereket.

A szakembert lábtöréssel szállították kórházba, azóta pedig meg is operálták – csapatát pedig 50 ezer eurós pénzbírsággal sújtották.

Räikkönen egyébként az elmúlt négy év során összesen 3 alkalommal esett ki azt követően, hogy nem biztonságosan engedték ki a bokszból kerékcseréjét követően, a mostani esetet ráadásul megelőzte a Haas csapatának ausztráliai kettős hibája is: az amerikaiak mindkét versenyzőjüket úgy engedték ki a bokszból, hogy nem rögzítették megfelelően egyik kereküket.

Fotó: Haas F1 Team

A Ferrari és a Haas esetei között azért érdemes párhuzamot vonni, mert az amerikai istálló a maranellóiak által gyártott hátsó felfüggesztéskomponenseket használják. Bár a két csapat esetei eltérnek egymástól, Whiting azt mondja, megvizsgálják a történteket.

„Véletlen egybeesésnek tűnik, de a melbourne-i két eset egyértelműen a kerékkulcs használatának hibájából adódott” – mondta az FIA versenyigazgatója.

„Rosszul tették fel az anyát, azt gondolták, hogy rendesen fent van, levették a kulcsot, és túl későn észlelték, hogy nincs megfelelően rögzítve. Bahreinben viszont a szerelő még le sem vette a kereket, ami kissé zavaros.”

Whiting hozzátette, „kétségkívül megvizsgálják” a kerékkulcsokat, hogy hasonló incidensek ne forduljanak elő újra.

„Alonso is elhagyott egy kereket a teszten, és ha emlékeznek, átrágtuk magunkat a történteken a McLarennel, jelentést is küldtek nekünk az esetről. Megvitattuk a Technikai Munkacsoport ülésén is, hogy megértsük a problémát, és mindenki tisztában legyen azzal, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek, és tanulni kell belőlük.”

„Ott az történt, hogy van egy kúpos orrszerű rész, ami bejut a tengelyhez, és ez az, ami megtartja a kétlépcsős retenciós mechanizmust. De nem sikerült elég erősen a tengelybe illeszteni, szóval kissé laza volt a kerék. Egyszerűen elengedett, miután 4 kört már megtettek vele.”

Fotó: Circuit de Barcelona-Catalunya

„Amikor tehát a kerék elkezdett lötyögni, abnormális terhelés érte az alkatrészeket, amik tartották ezt a kúpot, és amint az lejött, nem volt tartása. Ebben az esetben tanultunk a hibából: a Technikai Munkacsoport ülésén megosztottuk az információkat, mindenki megnézhette, és megbizonyosodhatott arról, hogy az ő tervezése nem ilyen. Természetesen mindenki azt mondta, hogy a ’miénkkel nem lesz ilyen probléma…”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS