Raikkönen nyert, Hamilton kiesett, ismét nyitott a vb - F1VILÁG.HU

Raikkönen nyert, Hamilton kiesett, ismét nyitott a vb

HIRDETÉS

A Ferrari finn versenyzője, Kimi Raikkönen szerezte meg a győzelmet az esővel tarkított Kínai Nagydíjon, ahol Hamilton érdekes szituációban esett ki. A második Fernando Alonso lett, akit Felipe Massa követett a harmadik helyen. A bajnokság ismét teljesen nyitott.

A Ferrari finn versenyzője, Kimi Raikkönen szerezte meg a győzelmet az esővel tarkított Kínai Nagydíjon, ahol Hamilton érdekes szituációban esett ki. A második Fernando Alonso lett, akit Felipe Massa követett a harmadik helyen. A bajnokság ismét teljesen nyitott.

Bár a Krosa tájfun még nem érte el Sanghaj térségét, ahogy arra számítani is lehetett, vizes pályán vette kezdetét a Kínai Nagydíj. A rajt pillanataiban az eső is megérkezett a pályára, amire számítottak is a versenyzők, hiszen kivétel nélkül mindenki a Bridgestone intermediate abroncsaival kezdte meg a futamot.

A pole pozícióból induló Lewis Hamilton remekül kapta el a rajtot, így könnyedén megtartva vezető helyét, Raikkönen előtt vette be az első kanyart. Mögöttük Massa egy kicsit beragadt, így Alonso a külső íven elment mellette a második kanyarban. A Ferrari brazilja azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a hatos íven hihetetlen agresszíven bebújt ellenfele mellé, és visszavette tőle a harmadik helyet.

Kép a cikkhez: Raikkönen nyert, Hamilton kiesett, ismét nyitott a vb

A mezőny hátsó régiójában a Toyota német versenyzője, Ralf Schumacher megpördült, így visszacsúszott az utolsó helyre. A második körben Barrichello és Davidson összeakadt, mindketten kicsúsztak a pályáról, de gond nélkül folytatni tudták a körözést.

Hamilton folyamatosan növelte előnyét, és az ötödik körben már majd’ három másodperccel vezetett Raikkönen előtt, akit további három másodperccel lemaradva Massa követett a harmadik helyen. Alonso már hét másodperccel volt lemaradva csapattársa mögött, aki mögött Coulthard autózott az ötödik helyen. Nagy meglepetésre Vitantonio Liuzzi megelőzte Nick Heidfeldet, így felugrott a hatodik helyre, miközben Vettel hatalmas csatát vívott Kovalainennel a tizedik pozícióért, amit a hetedik körben meg is szerzett.

A Spyker duója, először Sutil, majd Yamamoto a hetedik, illetve a nyolcadik körben kiállt tankolni.

A tizedik körben az eső teljesen elállt, és a nagy szélben hihetetlen gyorsan száradt az ideális ív, ezért a versenyzők keresték a vizes foltokat, hogy hűtsék az intermediate abroncsokat. Ekkor Hamilton előnye már több mint hét másodperc volt Raikkönennel szemben, és folyamatosan gyorsult.

A brit versenyző a tizenötödik körben állt ki először a boxba, ahol üzemanyagot kapott, de nem cserélték le a gumijait. Hamilton Coulthard elé, a negyedik helyre tért vissza, miközben Raikkönen átvette a vezetést, és azonnal megfutotta az addigi legjobb időt.

Két körrel később Felipe Massa is meglátogatta szerelőit, és Hamiltonhoz hasonlóan ő sem cseréltette le abroncsait, csak üzemanyagot kapott. A Ferrari brazilja Liuzzi mögé, a hatodik helyre tért vissza.

Bár Alonso egy körrel tovább kint maradt, nem tudta megelőzni Massát, így a brazil a kétszeres világbajnok előtt maradt. Egy körrel később (20. kör) az élről Raikkönen is megérkezett a boxba, és bár nem tudott Hamilton elé kerülni, közel tíz másodperces lemaradását négyre csökkentette a brit versenyzővel szemben.

Hirdetés

A kiállások első körét követően, az élmezőnyben nem változott a sorrend. Hamilton négy másodperccel vezetett Raikkönen előtt, akit további 12 másodperccel lemaradva Massa követett a harmadik helyen. A negyedik pozícióban Alonso tanyázott, közel két másodpercre lemaradva Massától.

Kép a cikkhez: Raikkönen nyert, Hamilton kiesett, ismét nyitott a vb

Elsőként a Williams osztrák pilótája, Alex Wurz vállalta be a slick gumikat, és azonnal megfutotta az addigi leggyorsabb kört. Őt sorban követték a versenyzők, mindenki tette fel a száraz aszfaltra alkalmatos abroncsokat. Időközben Fernando Alonso megelőzte Massát, aki azonnal beállt a boxba. A brazil pilóta megkapta a lágyabb keverékű slick gumikat, és megtöltötték autóját.

A célegyenesre ráfordító kanyarban Adrian Sutil összetörte Spyker típusú versenyautóját, és rengeteg olajat vitt fel a pályára. Bár lengették a piros-sárga zászlót, ami figyelmeztette a versenyzőket a csúszós aszfaltra, többen megcsúsztak ebben a szekcióban, köztük Hamilton is, aki mögé teljesen megérkezett Raikkönen.

A McLaren brit versenyzője szemmel láthatóan küszködött, alig tudta a pályán tartani az autóját az elkopott intermediate gumikon, nem is beszélve arról, hogy ismét eleredt az eső, így egyesek, akik korábban slick gumikkal próbálkoztak, visszatértek az intermediate abroncsokra.

A huszonkilencedik körben Raikkönen végül elment Hamilton mellett, és két kör alatt nem kevesebb, mint nyolc másodpercre növelte előnyét a brittel szemben. A McLaren újonca körönként négy-hét másodpercet kapott csapattársától, és szemmel láthatóan küszködött. Lewis jobb hátsó abroncsa teljesen elhasználódott, Alonso megérkezett mögé, de a brit kihajtott a boxba.

Hamilton azonban hatalmasat hibázott, túlságosan keményen érkezett meg a boxba, megcsúszott a bejáratnál, és a kavicságyban ragadt. Bár minden esélye meglett volna, hogy már a hétvégén megszerezze a bajnoki címet, a huszonkét éves versenyző hatalmas hátrányba került a többiekkel szemben.

Alonso ezzel óriási lehetőséget kapott. A spanyol egy körrel később állt ki a boxba, és megkapta a keményebb keverékű slick gumikat, majd Massa elé tért vissza, miközben Raikkönen a lágyabb keverékeken már 10 másodperccel vezetett a kétszeres világbajnok előtt.

Miután az élmenők teljesítették utolsó kiállásukat, Kubica átvette a vezetést, ám nem sokáig örülhetett, mert a 34. körben – vélhetően egy motorprobléma miatt – kiesett.

Ahogy azt már a múlt évben a Magyar Nagydíjon is megmutatta, Jenson Button itt is parádézott a vizes aszfalton. A gyengélkedő Hondával a negyedik helyen haladt, mikor tizennégy körrel a futam vége előtt kiállt a boxba. A brit versenyző visszacsúszott ugyan a hatodik helyre, de miután Fisichella teljesítette utolsó kiállását, felugrott Vettel mögé az ötödik helyre.

Kép a cikkhez: FRaikkönen nyert, Hamilton kiesett, ismét nyitott a vb

Az utolsó tíz körben már nem változott a sorrend az élen. Raikkönen kényelmesen bezsebelte idei ötödik futamgyőzelmét, akit Fernando Alonso követett a második helyen. A Ferrari brazil pilótája, Felipe Massa ugyan az utolsó körökben még megfutotta a verseny leggyorsabb körét, nem tudta megközelíteni Alonsót, így be kellett érnie a harmadik hellyel.

Nagy meglepetésre, az egy kiállással operáló Vettel megszerezte a negyedik pozíciót, akit Jenson Button követett a Hondával – ami szintén álomeredmény. A pontszerzők sorát a Toro Rosso olasz pilótája, Vitantonio Liuzzi, a BMW-s Nick Heidfeld, és a Red Bull veteránja, David Coulthard zárta.

Hamilton kiesésével ismét nyitottá vált a bajnokság. A brit versenyző négy pontos előnnyel érkezik meg a szezonzáró Brazil Nagydíjra, míg Raikkönen is csak hét ponttal van lemaradva tőle, így hármójuk közül még bárki megnyerheti az idei bajnoki címet.

Kínai Nagydíj - verseny


Poz  Pilóta        Csapat                      Idő
 1.  Raikkonen     Ferrari            (B)  1h37:58.395
 2.  Alonso        McLaren-Mercedes   (B)  +     9.800
 3.  Massa         Ferrari            (B)  +    12.800
 4.  Vettel        Toro Rosso-Ferrari (B)  +    53.500
 5.  Button        Honda              (B)  +    68.600
 6.  Liuzzi        Toro Rosso-Ferrari (B)  +    73.600
 7.  Heidfeld      BMW Sauber         (B)  +    74.200
 8.  Coulthard     Red Bull-Renault   (B)  +    80.700
 9.  Kovalainen    Renault            (B)  +    81.100
10.  Webber        Red Bull-Renault   (B)  +    84.600
11.  Fisichella    Renault            (B)  +    86.600
12.  Wurz          Williams-Toyota    (B)  +    1 kör
13.  Trulli        Toyota             (B)  +    1 kör
14.  Sato          Super Aguri-Honda  (B)  +    1 kör
15.  Barrichello   Honda              (B)  +    1 kör
16.  Rosberg       Williams-Toyota    (B)  +    2 kör
17.  Yamamoto      Spyker-Ferrari     (B)  +    3 kör

Leggyorsabb kör: Massa, 1:37.454

Kiesők:
Pilóta        Csapat                     Kör
Kubica        BMW Sauber         (B)     34
Hamilton      McLaren-Mercedes   (B)     31
R.Schumacher  Toyota             (B)     26
Sutil         Spyker-Ferrari     (B)     25
Davidson      Super Aguri-Honda  (B)     12

Az eredmények nem hivatalosak

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!