Raikkönen nyert Magny-Cours-ban - F1VILÁG.HU

Raikkönen nyert Magny-Cours-ban

Kimi Raikkönen visszavágott az elmúlt versenyeken elszenvedett vereségekért, és magabiztosan győzött Franciaországban. A Ferrari feltámadt és első kettős győzelmét aratta az idei évben. Hamilton ismét felállhatott a dobogóra.

Kimi Raikkönen visszavágott az elmúlt versenyeken elszenvedett vereségekért, és magabiztosan győzött Franciaországban. A Ferrari feltámadt és első kettős győzelmét aratta az idei évben. Hamilton ismét felállhatott a dobogóra.

A Ferrari idei első kettős győzelmét ünnepelte a mai Francia Nagydíjon, ahol versenyzői senkitől sem zavartatva megszerezték az első két helyet. Bár Massa indult az élről, Raikkönen az utolsó kiállását követően megelőzte, és már nem engedte ki a kezéből az első helyet. A McLaren újonca, Lewis Hamilton immáron nyolcadszor állhatott fel a dobogóra, mellyel tovább növelte előnyét a bajnoki pontversenyben.

A brit versenyző csapattársa, Fernando Alonso mindent megtett, hogy felzárkózzon az élmezőnyre, miután csak a tizedik helyet szerezte meg a tegnapi időmérő edzésen, mert váltóprobléma miatt nem tudott részt venni a mindent eldöntő utolsó etapban. A kétszeres világbajnok ugyan remek előzési manővereket hajtott végre a futam elején, végül csak a hetedik helyig jutott.

A Ferrari már a rajtnál odapörkölt ellenfeleinek, mikor Raikkönen azonnal átvette a második helyet Hamiltontól, és beállt Massa mögé, akit egy pillanatra sem engedett látómezőn kívül. A mezőny közepén Alonso remekül kapta el a rajtot, és miután Trulli ütközött Kovalainennel a visszafordítóban, azonnal javított két helyet. Trulli versenye már ekkor befejeződött, míg Heikki egy kisebb javításra a boxba kényszerült

Ez volt a kisebbik baleset az első körben. Anthony Davidson nagy igyekezetében nekihajtott Liuzzi autójának, amelynak következtében a Toro Rosso megcsúszott, és irányíthatatlanul keresztbe állt a pályán, majd Davidson nekirongyolt. Mindkét autó komolyan megsérült, így Tonio és Anthony már az első körben befejezte a küzdelmet.

Az első három helyezett gyorsan meglépett, így Kubica előtt teljesen tiszta volt az út. A BMW lengyel versenyzőjét Giancarlo Fisichella követte, aki mögött közvetlenül Nick Heidfeld autózott az ötödik helyen. Rosbergen hamar áthámozta magát Alonso, aki pár körrel később megérkezett Heidfeld mögé.

A harc tehát kezdetét vette. Alonso többször is próbálkozott, majd az utolsó előtti sikánban sikeresen elment Heidfeld mellett, ám szélesen vette a kanyart, így ismét elvesztette ötödik helyét a BMW versenyzőjével szemben.

A McLarenek könnyű autóval kezdtek, mindketten már a tizenhatodik körben kiálltak tankolni. Először Hamilton, majd pár másodperccel később Alonso érkezett meg a szerelők közé. Massa még három körig kint maradt a pályán, míg Raikkönen további két kört teljesített, mielőtt kiállt.

A középső etap eseménytelen volt, ám Raikkönen folyamatosan faragott hátrányából, és került közelebb Massához. A finn pilóta a második kiállása előtt is két körrel tovább kint maradt, és mivel Massa kivezető köre nem volt túlságosan gyors, Raikkönen az utolsó kiállását követően 1.8 másodperccel megelőzve csapattársát, az élre állt.

Akkorra Hamilton győzelmi esélyei már végleg elszálltak, ugyanis ő volt az egyetlen az élmenők közül, aki három kiállással operált. A brit pilóta utolsó kiállását követően már majd fél perccel volt a két Ferrari mögött, így a futam végén vissza is vett, mert nem volt értelme túlhajtania autóját. A harmadik hely biztos volt számára, mellyel 14 pontra növelte előnyét csapattársával szemben a bajnokságban.

Alonso a középső etapjában Fisichellát és Heidfeldet is megelőzte – utóbbit egy igen kockázatos manőverrel az Imola sikánban. A McLaren már a 35. körben kihozta Alonsót a boxba, ám a spanyol nem tudta kiautózni magából a maximumot, így stratégiája sem működött. A kétszeres bajnok nagy igyekezetében többször is elhagyta a pályát, így nem csoda, hogy mind Heidfeld, mind Fisichella megelőzte őt utolsó kiállását követően. Alonso az utolsó körökben még kemény küzdelmet vívott Fisichellával a hatodik helyért, de a Renault olasz versenyzője szépen védte az íveket, így egykori csapattársának meg kellett elégednie a hetedik pozícióval.

Kubica szinte mindvégig magányosan autózott a negyedik helyen, akit csapattársa, Heidfeld követett az ötödik pozícióban, ezzel egy remek eredményt hozva a BMW-nek Magny-Cours-ban. Jenson Button megszerezte a Honda első világbajnoki pontját a 2007-es szezonban. A brit pilóta első etapját elnyújtotta a Honda, melynek köszönhetően feljöhetett az ötödik helyre, és annyi előnyt szedett össze, hogy befutott Rosberg előtt a nyolcadik helyen.

Francia - Végeredmény:


Poz Pilóta    Csapat           Idő
 1. Raikkonen   Ferrari       (B) 1h30:54.200
 2. Massa     Ferrari       (B) +   2.414
 3. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) +  32.153
 4. Kubica    BMW Sauber      (B) +  41.727
 5. Heidfeld   BMW Sauber      (B) +  48.801
 6. Fisichella  Renault       (B) +  52.210
 7. Alonso    McLaren-Mercedes   (B) +  56.516
 8. Button    Honda        (B) +  58.885
 9. Rosberg    Williams-Toyota   (B) + 1:08.505
10. R.Schumacher Toyota        (B) +   1 kör
11. Barrichello  Honda        (B) +   1 kör
12. Webber    Red Bull-Renault   (B) +   1 kör
13. Coulthard   Red Bull-Renault   (B) +   1 kör
14. Wurz     Williams-Toyota   (B) +   1 kör
15. Kovalainen  Renault       (B) +   1 kör
16. Sato     Super Aguri-Honda  (B) +   2 kör
17. Sutil     Spyker-Ferrari    (B) +   2 kör

Leggyorsabb kör: Massa, 1:16.099, 42. kör

Kiesők:
Pilóta    Csapat           Kör
Speed     Toro Rosso-Ferrari  (B)  57
Albers    Spyker-Ferrari    (B)  29
Davidson   Super Aguri-Honda  (B)  2
Trulli    Toyota        (B)  2
Liuzzi    Toro Rosso-Ferrari  (B)  1

Az eredmények nem hivatalosak

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!