Friss hírek

Räikkönen: Talán 2016-ra is a Ferrarinál maradok

Igazán rendhagyó interjút közölt a Forma-1 egyik legellentmondásosabb figurájáról, Kimi Räikkönenről a CNN weboldala a minap.


Igazán rendhagyó interjút közölt a Forma-1 egyik legellentmondásosabb figurájáról, Kimi Räikkönenről a CNN weboldala a minap.

A Ferrari finn világbajnoka még 2001-ben debütált a Forma-1-ben, mely sorozattól 2009 végén egyszer már elköszönt.

Nevéhez mindezidáig 20 futamgyőzelem fűződik, a csúcsra pedig még 2007-ben érhetett fel a Ferrari versenyzőjeként. Bár a felek egyszer már elköszöntek egymástól, idén ismét egyesítették erőiket.

Laza, szókimondó stílusával sokak szimpátiáját elnyerte, és persze vannak olyanok is, akik ki nem állhatják – de azzal talán mindenki egyetért, kimagasló tehetség, aki többre hivatott annál, minthogy a középmezőnyben kullogjon.

Talán kevesen tudják, de Räikkönen gyerekfejjel soha nem vágyott a Forma-1-re.

„Volt egy orosz Ladám. Egy barátunktól kaptam. Aztán kicseréltük benne a motort. Tökéletes volt számunkra – ingyen volt, ráadásul egy nagyon robosztus autóról volt szó” – kezdte mesélni a 2007-es év legjobbja.

„Piros színű volt, de mi átfestettük feketére. Soha nem robbant le!”

„Nem mondanám, hogy rögtön Forma-1-es versenyző akartam lenni. Igazából motocrosszal kezdtem kisgyerekként, és aztán áttértem a gokartra. Élveztem, és aztán egyre többre vágytam.”

„De még ekkor sem hittem azt, hogy valaha is eljutok az F1-ig, hiszen nem volt pénzünk. Egyszerűen úgy gondoltam, amíg csak lehet, gokartozok, aztán majd elkezdek valami mást.”

K

Mindössze 23 együléses versenyautóban töltött futam után aztán Räikkönen üstökösként tűnt fel a Forma-1 egén, miután a Sauber úgy döntött, lehetőséget ad neki. A most 34 esztendős versenyző azóta megjárta a McLarent, a Ferrarit és a Lotust is, ám még mindig vannak olyan kellemetlen velejárói az élsportnak, mellyel egész egyszerűen nem tudott megbarátkozni.

„Tökéletes dolog volna normális életet élni úgy, hogy senki sem ismer fel. De nyilvánvaló, hogy a kettő együtt nem megy. A versenyzés és a vezetés a legfőbb dolog számomra, de sajnos rengeteg velejárója van.”

„Elég régóta űzöm már az ipart ahhoz, hogy tudjam, mindez komoly részét képezi a munkánknak. És én ezt nem élvezem túlságosan. Egyszerűen nem rajongok azért, ha el kell menni ide-oda – inkább tenném a saját dolgom. Soha nem is próbáltam titkolni ezt, hiszen ez az igazság!”

Emiatt pedig Räikkönen – már amennyire F1-es világbajnokként lehet – próbálja kerülni a feltűnést is: „Szokványos autóim vannak. Amikor fiatalabb voltam, akkor talán sokkal inkább mondogattam azt, hogy ’de jó kis autó ez, szeretnék egy ilyet, vezetni akarom’. De már nem. Szokványos autókat vezetek, így nem is ismernek fel, úgyhogy az életem is könnyebb.”

A 2007-es év legjobbja egyszer – 2009-ben – már hátat fordított a Forma-1-nek: két évet töltött el a királykategóriától távol, a raliban, valamint az amerikai NASCAR-sorozatban próbált szerencsét.

nascar

„A NASCAR-dolgot nagyon élveztem! Egyszerűen teljesen más, igazán szórakoztató. Remek élmény volt” – mondta a Ferrari versenyzője.

„Remélhetőleg egy napon futhatok még néhány versenyt ott. Mint ahogy azt is mondtam már, hogy később még ralizni is szeretnék.”

Räikkönen szerződése 2015 végéig szól a Ferrarinál, ám elárulta, nem tartja kizártnak, hogy marad még egy évet. Az viszont biztos, hogy a maranellói gárda lesz az utolsó F1-es csapata.

„Szerződésem van a jövő évre, és lehet, hogy még egy szezont maradok. De már nem vagyok olyan fiatal. Szeretnék azért a Forma-1-en kívül mást is csinálni az életben. A Ferrarinál fogom befejezni a pályafutásom.”

„A szenvedély soha nem veszett ki belőlem. Akkor fogom abbahagyni, amikor úgy érzem, már nem élvezem a dolgot.”

K

Räikkönenre persze bőven várnak még feladatok az elkövetkezendő években, hiszen kedvese, Minttu Virtanen babát vár.

„A legnagyobb kihívást a család jelenti majd. Sok időt és energiát vesz igénybe” – fogalmazott a „Jégember”, majd amikor arról kérdezték, ösztökélni fogja-e gyermekét arra, hogy az ő példáját követve kipróbálja magát a motorsport világában, így felelt: „Nem.”

A finn csapattársa jövőre minden bizonnyal a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel lesz majd – közös témájuk tehát akad majd bőven, hiszen a német párja idén januárban adott életet kislányuknak.

„Igen, neki több tapasztalata van” – mondta nevetve Räikkönen, majd mesélt a Vettelhez fűződő viszonyáról is.

„A srác, akivel a legtöbb időt töltöm a versenyzésen kívül, Vettel. A többieket nem igazán tekintem barátnak, egyszerűen csak versenyzem ellenük.”

„Sebastian egy normális srác, elég laza a kapcsolatunk.”

KimiSeb

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Räikkönen: Talán 2016-ra is a Ferrarinál maradok
Véget ért a Pirelli háromnapos gumitesztje
Az Aston Martin szponzora lesz a BWT az F1-ben
Az Alfa Romeo nem bánja, hogy Schumacher nem hozzájuk került
Simán ment az AlphaTauri szélcsatorna-váltása