Friss hírek

Raikkönen visszavonulással fenyeget

A Ferrari finn pilótája, Kimi Raikkönen elárulta, hogy jelenlegi szerződése lejárta után elhagyhatja a királykategóriát, amennyiben az irányító testület keresztülviszi akaratát, és már a jövő évben kétszintes lesz a világbajnokság.

A Ferrari finn pilótája, Kimi Raikkönen elárulta, hogy jelenlegi szerződése lejárta után elhagyhatja a királykategóriát, amennyiben az irányító testület keresztülviszi akaratát, és már a jövő évben kétszintes lesz a világbajnokság.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már a jövő évtől bevezetné a 40 millió fontos költségvetési plafont, hogy megkönnyítse a kiscsapatok dolgát, és mások számára is csábítóvá tegye a királykategóriát.

Raikkönen azonban elmondta, ha valóban ez lesz a helyzet, akkor többé nem lesz vonzó számára a Forma-1, és jelenlegi szerződése lejárta után, 2010 végén visszavonul.

“Ez már többé nem Forma-1. Ezért is van kérdőjel. Majd meglátjuk, mi fog történni” – mondta a finn pilóta a BBC Sport-nak adott exkluzív interjújában.

A résztvevőket leginkább az zavarja a jelenleg is tárgyalás alatt álló költségvetési sapkás rendszerben, hogy azok a csapatok, melyek azt elfogadják, jóval nagyobb technikai szabadságot kapnak, mint a többiek, ami meglátásuk szerint egy kétszintes bajnoksághoz vezethet.

A helyzetet nehezíti, hogy a sport kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone továbbra sem tett le az éremrendszer bevezetéséről, miszerint az év végén a legtöbb aranyéremmel rendelkező versenyző kapná meg a bajnoki címet.

“Még rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és nagyon úgy tűnik, hogy igazából senki sem tudja, milyen szabályok szerint fogunk versenyezni a jövő évben” – mondta az egykori világbajnok.

“Elégedett vagyok a jelenlegi helyzettel, és érvényes szerződésem van a következő idényre, aztán többé-kevésbé az én döntésem lesz, mihez akarok kezdeni.”

“Majd meglátjuk, miként alakulnak a dolgok, hogyan áll a Forma-1 helyzete. Biztosan nem bontok szerződést, és a jövő év végéig a sportban maradok, de nem siettetem az esetleges hosszabbítást, egyelőre várakozó állásponton vagyok, és majd meglátom, miként alakulnak a dolgok.”

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo már az elmúlt héten nemtetszésének adott hangot az új szabályok miatt, sőt még azt is elhintette, hogy jogi útra tereli az ügyet, mert az FIA figyelmen kívül hagyta még 2005-ben kötött szerződésüket, miszerint az olaszoknak a jövő év végéig vétójoguk van a szabályok kialakításában.

A Ferrari mellett már a BMW is jelezte, hogy jelen formában nem vonzók számára a szabályok, míg a Toyota tegnap hivatalosan is megerősítette, addig nem adja be nevezését a jövő évi bajnokságba, amíg nem változnak a szabályok.

Arra a kérdésre, hogy a Ferrari marad-e, ha bevezetésre kerül a költségvetési sapka, Raikkönen a következőket válaszolta: “Nem tudom. Még rengeteg a kérdőjel, és nem én vagyok az a srác, aki válaszolni tud ezekre.”

“Mindenki számára elfogadható költségvetési keretre lenne szükségünk. Jó lenne, ha szoros lenne a küzdelem, azonban nagyon nehéz a kis-, és nagycsapatokat azonos szintre juttatni, ahogy azt is nagyon nehéz elérni, hogy mindenki elégedett legyen.”

A Ferrari borzalmasan gyengén kezdte az idei évet, és az első négy versenyen mindössze csak három pontot szerzett. Raikkönen elmondta, hogy idővel javulni fognak, és még az idei évben visszatérnek nyerő formájukhoz.

“Biztos vagyok abban, hogy még az idei évben versenyeket fogunk nyerni, ám arról már nem vagyok meggyőződve, hogy harcba szállhatunk a bajnoki címért” – mondta. “A következő néhány verseny megmutatja, milyen irányba haladunk, de tudom, hogy egyáltalán nem lesz egyszerű dolgunk.”

“Néhány csapat gyorsabb nálunk jelen pillanatban, és soha nem könnyű ledolgozni a hátrányt. Nem vagyunk olyan elégedettek, mint a tavalyi évben voltunk, de a csapaton belüli légkör nem változott. A motiváció megvan, és az is biztos, hogy nem adjuk fel.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!