Friss hírek

Räikkönent megbüntették, Alonso így pontszerző!

RAIKKONEN Kimi Räikkönen (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, portrait during the Formula 1 Pirelli Gran Premio Del Made In Italy E Dell emilia Romagna 2021 from April 16 to 18, 2021 on the Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, in Imola, Italy - Photo Antonin Vincent / DPPI
30 másodperces időbüntetést kapott a Forma-1-es Emilia-Romagna Nagydíjat követően az Alfa Romeo versenyzője, Kimi Räikkönen, emiatt pedig változik a vasárnapi verseny végeredménye.

A finn versenyző a 9. helyen ért célba a szezon második futamán, ám már a verseny során jelezte a versenyirányítás, egy biztonsági autós kihágás miatt vizsgálat indul ellene.

A versenybírók végül a futam leintése után bő 3 órával hoztak ítéletet: Räikkönent egy 10 másodperces stop-and-go büntetésnek megfelelő 30 másodperces időbüntetéssel sújtják, emiatt elveszíti a versenyen megszerzett 2 pontját.

Räikkönent azért büntették meg, mert a vasárnapi verseny újraindítása előtt nem hajtott vissza a bokszba, holott a szabályok ezt előírták számára. Räikkönen ugyanis megpördült a biztonsági autó mögött, és az első biztonsági autós vonalig nem tudta visszavenni pozícióját. Kezdetben csapata arra utasította őt, előzze vissza a többieket, később azonban azt mondták neki, tartsa a helyét.

A Sportszabályzat 42.6-os cikkelye előírja, az a versenyző, aki nem tudja visszaszerezni pozícióját az újraindítás előtt, a bokszba kell, hogy hajtson, és csak akkor folytathatja a versenyt, ha a mezőny többi tagja már elhagyta a bokszkijáratot.

A Sportszabályzat 42.12-es pontja eközben azt írja elő, hogy gördülőrajt esetében, amint a biztonsági autó jelzőfényei kialszanak, tilos az előzés a célvonalig.

Räikkönen a 13-as és 14-es kanyarokban érte utol az előtte lévőket, a biztonsági autó viszont a 10-es kanyar környékén lekapcsolta a jelzőfényeket. 

A versenybírók elismerik, némiképp ellentmondásos, hogy biztonsági autós periódus alatt a versenyzők nem előzhetnek, amikor azonban újraindítás előtt áll a mezőny, és a Safety Car vezeti fel a versenyzőket, erre lehetőség van. A szabály viszont szabály, Räikkönennek a bokszba kellett volna hajtani, miután nem tudta visszaszerezni pozícióját.

Mivel ezt nem tette meg, a stewardok utólag időbüntetéssel sújtották.

A döntés miatt Esteban Ocon örökölte meg a 9. helyet, Fernando Alonso pedig megnyerte magának az utolsó pontszerző, 10. pozciót.

Räikkönen és mérnöke rádiózásából egyébként az is kiderül, az Alfa Romeónál nem feltétlenül voltak tisztában azzal, hogy állórajt helyett gördülőrajttal indítják újra a versenyt, a finn pilótának ugyanis versenymérnöke jelezte, mivel a 10. helyen áll, a rajtrács jobb oldalára kell majd felállnia, majd pillanatokkal később, az újraindítás előtti másodpercekben javította magát, mondván, “gördülőrajt következik”.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!