Friss hírek

Rájött a trükkre, a Red Bull bepanaszolta a Mercedest!

Egy motortrükknek köszönhetően javulhatott jelentősen a Mercedes teljesítménye az elmúlt időszakban – legalábbis ezt gyanítják a riválisok, akik közül a Red Bull állítólag már a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) figyelmét is felhívta a turpisságra.

A Mercedes a Brit Nagydíjon tudott jelentős előrelépéseket tenni – javarészt annak köszönhetően, hogy egy komoly fejlesztési csomaggal szerelte fel versenyautóit.

A riválisok viszont azt gyanítják, a német istálló nemcsak aerodinamikai megoldásainak köszönhetően tudott lépéselőnybe kerülni, hanem bizony egy ügyes trükköt is bevet a kanyarkigyorsítások kezdeti fázisaiban, amivel komoly javulást értek el.

Minderről nemrég az Auto Motor und Sport című német lap írt, sőt, ők azt is tudni vélik, hogy a Red Bullnál és a Ferrarinál pontosan tudják, mi az oka mindennek.

A lap szerint a két csapat azt gyanítja, a Mercedes egy okos trükknek köszönhetően rövid időre külön tudja választani az intercoolerből érkező hideg és forró levegőt a V6-os erőforráson belül, a kanyarkigyorsítások elején így mintegy 20 lóerős teljesítménytöbblethez jutnak. Mindezt a lassú kanyarokban mért GPS-adatok alapján állítják.

A sűrített levegőt az intercoolerben hűtik le 100 fokról a környezeti hőmérsékletre – a technikai szabályzat szerint az alsó határ a környezeti hőmérséklet alatt van 10 fokkal.

A részterhelési tartományban a levegő hőmérséklete alacsonyabb, mint a teljes terhelésnél. Mivel a hideg levegő sűrűbb, arányaiban több üzemanyag égethető el, ez pedig nagyobb teljesítményt is jelent. Az a csapat, mely a hűtött levegő arányát a teljes terheléstartomány kezdeti szakaszában maximalizálni tudja, előnybe kerül a gyorsítási folyamatokban. Ez pedig a köridők tekintetében is sokat számít. Az FIA természetesen egy szenzorral méri a levegő hőmérsékletét.

A Red Bull szerint viszont épp ennek a szenzornak az elhelyezésével trükközik a Mercedes. Az AMuS szerint az osztrák istálló már az FIA-t is megkereste az ügyben – szeretnék, ha a sportot irányító testület kivizsgálná a Mercedes megoldását.

A németek motorja egyébként nem lett erősebb – ugyanannyi lóerővel rendelkeznek, mint korábban, csak éppen hatékonyabban tudják kihasználni azokat.

A legfőbb kérdés persze az, hogy az említett szakaszokban a Mercedes pontosan mennyire is hűti le a levegőt, illetve, hogy az erőforrásban elhelyezett szenzor releváns adatokat mér-e. Ezekre a kérdésekre pedig az FIA esetleges vizsgálata adhatja meg a választ.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!