Rakéta és balesetek – a versenyzők átgondolnák az F1 szaúdi jövőjét - F1VILÁG.HU

Rakéta és balesetek – a versenyzők átgondolnák az F1 szaúdi jövőjét

HIRDETÉS
A 2022-es Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéje amiatt már biztosan emlékezetes marad, hogy nem a megszokott nyugodt mederben zajlik: a péntek és a szombat eseményei is aggodalmat ébresztettek a Forma-1-es versenyzőkben, akik mindenképp átbeszélnék, hogy érdemes-e visszajárni Dzsiddába és az országba.
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 26: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 in the Pitlane during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at the Jeddah Corniche Circuit on March 26, 2022 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Pénteken a pályához közeli olajfinomítót ért rakétatámadás nyomán még a versenyhétvége törlése is felmerült, amikor a pilóták eleinte nem igazán hajlottak a folytatás felé, de végül meggyőzték őket a csapatok és az F1 vezetői, valamint a helyi szervek által bemutatott biztonsági intézkedések. Azóta egyébként Szaúd-Arábia sportminisztere, Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal elmondta, minden további nélkül törölték volna a versenyt a szervezők, ha tényleg veszély leselkedett volna a pályán tartózkodók biztonságára, szerinte viszont nem ez volt a helyzet.

A szombatot aztán néhány ijesztő baleset szabdalta, kezdve a Forma-2 sprintversenyével, majd az F1-es időmérőn Mick Schumacher bukott nagyot, rávilágítva a beláthatatlan kanyarokkal tűzdelt gyors pálya biztonsági aggályaira, amelyek már az első itteni verseny során, tavaly decemberben is felmerültek. Lando Norris szerint mindenképpen változtatni kell a pályán a történtek fényében, mások viszont azt is megkérdőjelezik, vajon vissza kell-e még térni a jövőben erre a helyszínre.

„Azt hiszem, szükség lesz egyeztetésekre a verseny után, mert az elmúlt 24 órában történteket nem hagyhatjuk figyelmen kívül a jövőt illetően” – fogalmazott szombat este Carlos Sainz, akinek véleményét csapattársa, Charles Leclerc is visszhangozta: „Nem akarok most nagyon belemenni a részletekbe, de mindenképpen beszélgetnünk kell erről a verseny után, amikor lenyugodva tekinthetünk vissza a történtekre.”

Szaúd-Arábia tízéves versenyrendezési kontraktust kötött az F1-gyel, ennek értelmében 2030-ig házigazdája lenne a sportnak, egy ideig Dzsiddában, majd a Kiddijában épülő sport- és élményközpont elkészülését követően a futam várhatóan oda költözne. A versenynaptár állomásai persze nincsenek kőbe vésve, amit az elmúlt években a világjárvány, valamint a háború miatt nemrég lefújt Orosz Nagydíj példája is mutat, ráadásul Stefano Domenicali napokban tett azon kijelentése, hogy akár 30 versenyt is megrendezhetnek egy szezonban, azt sugallja, hogy hamarosan komolyabb átalakuláson mehet keresztül az F1-es naptár.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!