Portugál Nagydíj
Next
Prev

Kövesd velünk a portimaói eseményeket! Lépj be az F1Világ Paddockba!

RBR: Ha szabályt szegett, büntessék meg a Mercedest!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

RBR: Ha szabályt szegett, büntessék meg a Mercedest!

Mindenekelőtt tisztánlátást, ha pedig szükséges, komoly szankciókat vár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) felügyeleti szervétől, a Nemzetközi Bíróságtól a Red Bull Racing Forma-1-es csapata a Mercedes múlt havi gumitesztje kapcsán.


Mindenekelőtt tisztánlátást, ha pedig szükséges, komoly szankciókat vár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) felügyeleti szervétől, a Nemzetközi Bíróságtól a Red Bull Racing Forma-1-es csapata a Mercedes múlt havi gumitesztje kapcsán.

A Milton Keynes-i alakulat motorsport-tanácsadója, Helmut Marko a száguldó cirkusz hivatalos weboldalának, a Formula1.com-nak adott interjújában kifejtette, meg vannak győződve arról, hogy a Mercedes szabályt szegett akkor, amikor a Spanyol Nagydíjat követően három napon át tesztelt a Pirelli felkérésére 2013-as versenyautójával.

Az ügyet az FIA Nemzetközi Bírósága vizsgálja majd, az érintett felek meghallgatására pedig várhatóan június 20-án kerül majd sor.

„Ezzel a teszttel egyértelműen megszegték a sportszabályzatot – és ez az oka annak, hogy tiltakoztunk” – mondta Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója.

„Először is szeretnénk tisztán látni, másodsorban pedig – ha tényleg jelentős szabályszegés történt – azt akarjuk, hogy az FIA megfelelően szankcionálja a történteket. A határok feszegetése egyáltalán nem szokatlan, de ezúttal túllőttek a célon.”

Helmut Marko szerint egyértelmű, hogy a Mercedesnek előnyére vált az 1000 km-es gumiteszt, noha a német istálló az ügy kirobbanása óta szajkózza, semmit sem tudtak azokról az abroncsokról, melyeket a Pirelli kipróbált Barcelonában. A Red Bull azonban rávilágított arra, miután a németek 2013-as autójukkal köröztek, értékes információkkal gazdagodtak.

„A Forma-1-es versenyautók nagyon komplex masinák, és minden egyes megtett kilométer információt szolgáltat – pláne idény közben. Hogy ezekből az információkból konkrét előnyt lehet-e kovácsolni, azt lehetetlen megmondani kívülről, ha viszont mi csináltunk volna ilyet, akkor a mi autónk gyorsabb lenne – ebben biztos vagyok. Minden kilométer értékes információkkal szolgál.”

Monacóban a Mercedes riválisai közül csak a Red Bull és a Ferrari nyújtott be formális tiltakozást, Marko szerint pedig annak, hogy a McLaren csöndben van az ügy kapcsán, nagyon egyszerű oka van.

„Feltételezem, mindez azért van, mert a Mercedes motorjait használják, és a következő szezonban még tőlük is függenek.”

Amikor Markót arról faggatták, a Mercedes által végrehajtott teszt hasznos lehet-e a 2014-es bajnokság szempontjából, így felelt: „Egyszerűen nem tudunk még eleget erről a tesztről.”

„Való igaz, nekünk is felkínáltak egy ilyen tesztet. Mi viszont úgy véltük, hogy ezzel megsértenénk az előírásokat, így bajnoki éllovasokként szembe kellett volna néznünk a következményekkel, és számunkra ez nem volt járható út.”

„Az ügy a Nemzetközi Bíróság hatásköre. Ha begyűjtöttek minden szükséges információt, véleményem szerint olyan megállapításra jutnak majd, mely minden érintett fél számára kielégítő lesz.”

A szakember szerint a brackley-i gárda nemhogy szabálytalan, sportszerűtlen is volt, hiszen nemcsak a leírt szabályok, hanem a csapatok szóbeli megállapodása ellen is vétett.

„Először is megszegték a Sportszabályzatot. Ráadásul ott van még az a bizonyos tesztmegállapodás a csapatok között – egy szóbeli egyezség, melyet még csak nem is nagyon emlegettünk. Ezt is megsértették. És ha ez a teszt következmények nélkül jár majd, akkor mindent, ami a költségcsökkentéssel kapcsolatos, ki lehet dobni az ablakon… Újra kinyitnánk Pandora szelencéjét, amit nehéz volna ismét bezárni. Nyilván a Renault is szeretné, ha tesztelnénk az új motort, és így tovább…”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!