Red Bull: A büntetésünk hatással lesz az idény második felére, és 2024-re is! - F1VILÁG.HU

Red Bull: A büntetésünk hatással lesz az idény második felére, és 2024-re is!

A mindennapi döntésekre is hatással van a Red Bull csapatára a költségvetési szabályok megszegése miatt kiszabott büntetés – mondja az istálló csapatfőnöke, Christian Horner.

A Milton Keynes-i alakulatot még tavaly ősszel büntették meg, amiért 2021-ben megszegte a Forma-1 financiális szabályait. A Red Bull „kis mértékben” túlköltekezett, emiatt 7 millió dolláros pénzbírságot kapott, emellett pedig 10 százalékkal kevesebb időt tölthet el szélcsatornás fejlesztésekkel idén októberig.

A Red Bull ennek ellenére parádés formában kezdte a szezont, hiszen a szezon eddigi mindhárom futamát megnyerte. Horner viszont állítja, a büntetés hatásait egyértelműen érzik, és ez jó eséllyel a pályán is megmutatkozik majd a bajnokság második felében – valamint jövőre is!

 

„Most már a büntetésünk hatodik hónapjában járunk. Hatással lesz a szezon második felére, illetve a jövő évre” – magyarázta Horner a RacingNews365.com című internetes oldalnak adott interjújában. „Októberig tart majd a büntetés, szóval szerintem nagyon elhamarkodott a szezon első három versenye alapján azt mondani, hogy ’ó, nem éreznek semmiféle fájdalmat’.”

A Forma-1 szabályai, illetve a Red Bull büntetése okán például az osztrákok eddigi legfőbb ellenfele, az Aston Martin 40 százalékkal több időt tölthet el szélcsatornás fejlesztésekkel – a száguldó cirkuszban ugyanis minél hátrébb végez valaki az előző évi konstruktőri bajnokságban, a következő szezonban annál többet dolgozhat majd a szélcsatornában.

Horner azt mondja, a Red Bull folyamatos döntéskényszerben van, hogy megtartsa előnyét: „Elmondhatom, hogy napi szinten kell döntéseket hoznunk a tesztidőnkkel kapcsolatban, ami töredéke az ellenfeleinkének – különösen az Aston Martinnal összehasonlítva.”

A Red Bull-főnök hozzátette, bízik abban, hogy tavaly tartani tudták magukat a financiális szabályokhoz, elmondása szerint azonban nagyon nehéz helyzetben vannak az F1-es csapatok, mivel elképesztő papírmunkával jár a költségplafonnal kapcsolatos reguláknak való megfelelés.

„Meggyőződésünk, hogy jelentős mértékben a költségplafon alatt vagyunk” – mondta Horner a 2022-es idény kapcsán. „Hogy mondhatom-e azt, hogy procedurálisan minden egyes helyre pipa került? Mind a 175 ezer mezőbe? Nem tudom ezt állítani.”

„De nagyon meg lennék lepve, ha tavaly nem fértünk volna bele [a megszabott költségvetésbe]. A szabályozás második évében jártunk, és egyértelmű volt, hogy az első évben még lesznek interpretálással kapcsolatos kérdések. És azt gondolom, ahogy eddig, úgy ezután is lesznek egyértelműsítések.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!