Friss hírek

Red Bull: A Mercedes ujjal mutogatása is azt mutatja, valamit jól csinálunk!

Elégedettséggel tölti el a Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Hornert az, hogy fő riválisuk, a Mercedes folyamatosan próbál fogást találni rajtuk. Szerinte ez azt mutatja, valamit tényleg jól csinálnak.

Az osztrák istálló bombaformában vágott neki a 2021-es szezonnak, és sokáig magabiztosan vezette az egyéni –és a konstruktőri bajnokságot, a legutóbbi két verseny azonban katasztrofálisan alakult számára.

A Red Bullnak pedig nemcsak a pályán, hanem azon kívül is komoly csatát kell megvívnia a Mercedesszel, a politikai csaták pedig a szezon első felében igencsak megnehezítették a csapat dolgát. Horner viszont azt mondja, ellenfelük támadásai is csak azt mutatják, komolyan számolni kell velük idén.

„Rettentően sok energiát fektetnek ebbe, többet, mint az ember várná” – mondta a szakember a Motorsport.com című lapnak nyilatkozva a Mercedes játszmáival kapcsolatban. „Elég világos a stratégiájuk.”

„De azt gondolom, ez is csak azt mutatja, milyen fenyegetésként tekintenek ránk. És szerintem valamit jól csinálsz, ha elkezdenek ujjal mutogatni rád!”

A Red Bull kétségkívül rengeteget tanult a 2020-as szezonból, ráadásul Horner szerint az is a javukra vált, hogy a koronavírus-járvány miatt a komponensek jelentős részét át kellett menteni az idei évre.

„Nyilván profitáltunk a komponensek bizonyos szintű átmentéséből. És azt gondolom, kulcsfontosságú volt, hogy összeállt a korreláció, hogy megértettük, hol vannak a problémáink, és képesek voltunk kezelni őket az év első hat hónapjára.”

A Red Bull-főnök ugyanakkor kifejtette, tartottak attól, hogy a 2021-es évre bevezetett aerodinamikai változtatások őket érintik majd hátrányosan, nem pedig a Mercedest vagy az Aston Martint.

„Ami azt illeti, aggódtunk amiatt, hogy a szabályok jelentős hatással lesznek a magas hátsó hasmagasságot használó autókra.”

„Szerintem ez a dolgok kombinációja: sikerült megértenünk néhány problémánkat, óriási mértékben kezelni tudtuk ezeket, és egy sokkal összetettebb csomagunk lett. Ehhez pedig még hozzá jött az, hogy a Honda előrehozta a 2022-re tervezett motorját, mivel ez az utolsó évük a Forma-1-ben, ami herkulesi erőfeszítéseket jelentett a részükről. Így minden össze tudott állni.”

„Azt gondolom, a motor „csomagolását”, az energiafelhasználást tekintve remek munkát végeztek. Mert ha valamiben, akkor szerintem ebben a Mercedes kevésbé jó arányszámokkal rendelkezik.”

A feljavult formának hála pedig a Red Bull idén már önerőből képes versenyeket nyerni és a bajnoki címért harcolni, ami a hibrid erőforrások 2014-es bevezetése óta nem sikerült a csapatnak.

„Az idei versenyek közül hatot megnyertünk eddig, ami fenomenális teljesítmény – több győzelem ez, mint az elmúlt pár évben, és szerintem az, hogy harcban vagyunk a bajnoki címért, mindenki számára izgalmas” – magyarázta Horner „Hét hosszú évig voltunk üldözői csak a Mercedesnek. Tudtunk versenyeket nyerni taktikai húzásokkal és erőn felüli teljesítményekkel, de nem tudtunk összerakni egy fenntartható bajnokságot.”

„Most viszont megvannak az eszközeink ehhez, van egy kasztnink, ami rendkívül jól teljesít, egy kiváló motorunk, és egy olyan versenyzőnk, aki tapasztalt és csúcsformában van.”

Bár a Red Bull főleg az elmúlt időszak balszerencséi miatt veszítette el a vezetést az összetettben, a csapatfőnök szerint egyértelmű, hogy az idény második felére javítaniuk kell teljesítményükön.

„Egyszerűen csak jobbnak kell lennünk, mint a szezon első felében! Folytatnunk kell azt, amit eddig csináltunk. Lesznek kihívások a pályán és azon kívül is. De ugyanezzel a hozzáállással kell tovább folytatnunk, maximalizálnunk kell a teljesítményünket minden egyes alkalommal – az időmérőkön és a versenyeken is.”

„De elkerülhetetlen, hogy ahogy közeledünk a bajnokság végéhez, a tét egyre nagyobb. Jelenleg egyenként próbáljuk kipipálni a versenyeket. De minél közelebb jutunk a végéhez, annál inkább nő a nyomás.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!