Red Bull: A Mercedesszel szemben engedékenyebb az FIA - F1VILÁG.HU

Red Bull: A Mercedesszel szemben engedékenyebb az FIA

Nem bánnak egyenlő módon a Red Bull és a Mercedes Forma-1-es csapataival a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói – ezt mondta az energiaital-gyárosok motorsport-tanácsadója, Helmut Marko a vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíj után.
JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 05: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda and Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 battle for track position at the restart during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on December 05, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Andrej Isakovic - Pool/Getty Images)

A dzsiddai versenyen Lewis Hamilton győzedelmeskedett, a futam azonban a brit pilóta és Max Verstappen végletekig menő küzdelméről marad emlékezetes.

A verseny során a két pilóta elképesztő csatát vívott, a legvitatottabb incidens azonban kétségkívül kettejük ütközése volt a 36. körben. Verstappen egy vitatható manőver után épp próbálta visszaadni a pozíciót Hamiltonnak, aki azonban nem tudott erről, és hátulról eltalálta a holland Red Bullját.

Az ügyet jelen cikk megírásakor is vizsgálják még a stewardok.

„A mérnökeink felkészülnek arra, hogy bizonyítsuk, Max következetes volt a fékezéssel, és nem féktesztelt, ahogy Hamilton mondta” – mondta az eset kapcsán Helmut Marko a Motorsport.com című lapnak.

„Hamilton nekiment az autónknak, és sajnos két vágást ejtett a hátsó gumin. Ez annyira komoly mértékű volt, hogy Max nem tudott már támadni többet. Vissza kellett vennünk a tempóból.”

A Red Bull tanácsadója beszélt arról is, a futam során Hamilton egyértelműen vétett a szabályok ellen, amikor a verseny egyik újraindítása előtt az előírtnál jobban lemaradt a bemelegítő körön.

„A másik dolog a második újraindítás volt, Hamilton több mint 10 autóhosszal maradt le. [Sebastian] Vettelt megbüntették Budapesten, amikor ezt csinálta. De ezzel a manőverrel Hamilton jobban fel tudta készíteni a gumijait a rajtra.”

„Aztán letolta Maxot a pályáról, amire semmi reakció nem érkezett. Szóval úgy érezzük, hogy nem bántak velünk egyenlő módon.”

Hamiltont egyébként szombaton két incidens miatt már beidézték a versenybírók, ám csak megrovást kapott az egyik miatt. Marko szerint nem ugyanúgy bánnak velük, mint a Mercedesszel.

Hirdetés

„Elég egyoldalúnak tűnnek ezek a döntések” – fogalmazott az osztrák szakember.

A szezon utolsó, abu dhabi versenyének Verstappen és Hamilton azonos pontszámmal vág majd neki, Marko pedig azt mondja, szerinte versenyzőjüknek nem kell változtatni hozzáállásán.

„Nem hinném, hogy le kell higgadnia. Ez egy meccs a Mercedes és a Red Bull, illetve Max és Lewis között. És ne felejtsük el, hogy mi történt Silverstone-ban, és mi történt Budapesten…”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!