HAMIL7ON
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 23: A detail shot of the front wing of the Red Bull Racing RB16 during practice ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 23, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Red Bull: A Renault nem akar motort adni nekünk

Red Bull: A Renault nem akar motort adni nekünk

A Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Horner azt mondja, az egyetlen működőképes opciónak az tűnik számukra, ha 2022-től is a Honda erőforrásait használják a Forma-1-ben. Az osztrák istálló átvenné a japánok infrastruktúráját, és az új motorok bevezetéséig maguk gondoskodnának erőforrásaikról.

A Honda nemrég jelentette be, 2021 végén távozik a Forma-1-ből, a Red Bull két F1-es csapata így nehéz helyzetbe került.

Horner elárulta, a preferált opció részükről az, hogy lényegében megvásárolják a Hondától a motorok szellemi tulajdonát, és 2022-től maguk készítik el az erőforrásokat – ehhez azonban az kellene, hogy befagyasszák a motorfejlesztéseket.

„Nyilván van egy kis időnk még. 18 hónapunk van még arra, hogy rendezzük sorainkat” – mondta a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sports F1 televíziónak.

„De minél jobban nézzük, annál inkább egyetlen működőképes opció látszik, mégpedig, hogy megegyezünk valamiben a Hondával, aminek keretében átvehetnénk a Honda-motorok szellemi tulajdonát.”

„De ez természetesen a szabályokon is múlna. Csak akkor lenne értelme egy független motorbeszállítónak, amivé gyakorlatilag a Red Bull válna, ha befagyasztanák a fejlesztéseket. Hiszen lehetetlen lenne állni azokat a költségeket, amikkel ezeknek a motoroknak a fejlesztése jár.”

„Ezekben a részletekben viszont meg kell állapodnunk a Honda vezetőségével. De nagyban függ attól, hogy milyenek lesznek a szabályok. Alapvető fontosságú lenne, hogy befagyasszák az erőforrások fejlesztését az új motorok bevezetéséig.”

Horner azt mondja, a Forma-1 szempontjából is fontos lépés lenne a befagyasztás, hiszen anélkül csak három motorgyártó maradna a sportban.

„Valódi ébresztő a Forma-1 számára az, hogy egy olyan jelentős motorgyártó, mint a Honda elsétál a sporttól 2021 végén. És így csak három gyártó marad. Nagyon bizonytalan terep ez így a sport számára. Ezért kell a sportot irányító testületnek kontrollálni ezt.”

„Az FIA-nak és a kereskedelmi jogok birtokosának fel kell lépnie, végezniük kell a dolgukat. Azt gondolom, a Forma-1 számára nem egy jó dolog az, ha elveszít egy motorgyártót. Szörnyű lenne ezeket a motorokat egy polcon látni valahol egy japán raktárban.”

A Mercedes, mely jövőre négy csapatot lát el motorokkal, már kizárta annak lehetőségét, hogy erőforrásokkal látja el a Red Bullt. A Ferrari jelezte, ők nyitottak a partnerségre, az olaszok mellett pedig a Renault jöhet még szóba.

Horner viszont azt mondja, „az A-tervre fókuszálnak”, ami a Honda motorok további használatát jelentené.

„Toto [Wolff] elég világosan kifejtette a Mercedes álláspontját. A Ferrarinak pedig nyilván megvannak a problémái most. A Renault pedig nem igazán akar motort adni nekünk. A törekvéseik csapatként nyilván megváltoztak. Kényelmetlen lenne egy olyan csapatnak motort adni, mint a Red Bull, mivel nem egy ügyfélcsapat vagyunk, nem egy kis istálló.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!