Friss hírek

Red Bull: Az időzítés tökéletes Sebastian számára

Az idei, meglehetősen gyengén sikerült bajnoki évad végeztével komoly átalakuláson megy át a Red Bull Racing csapata. Christian Horner csapatfőnök elmondja, miképp látja az osztrák istálló jövőjét.Az idei, meglehetősen gyengén sikerült bajnoki évad végeztével komoly átalakuláson megy át a Red Bull Racing csapata.

A Milton Keynes-i istállótól távozik a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, valamint a csapat sikerkovácsa, Adrian Newey főtervező is a háttérbe vonul.

Erről, valamint a Red Bull előtt álló kihívásokról beszélt a minap Christian Horner, az osztrák alakulat csapatfőnöke a Forma-1 hivatalos weboldalának (www.formula1.com) nyilatkozva.

Christian, Austiban hivatalosan is elszálltak a Red Bull esélyei az ötödik világbajnoki címre. Mennyire reménykedett a csapat abban, hogy összehozzátok a lehetetlent?

Christian Horner: Valójában nem reménykedtünk. Matematikailag volt már csak esélyünk. A Mercedes idei dominanciáját látva már az óriási eredmény volt, hogy Daniel [Ricciardo] három futammal a bajnokság vége előtt még esélyes volt. Már az előszezoni tesztek óta teljesen nyilvánvaló volt, hogy Lewis [Hamilton] és Nico [Rosberg] lesz a két legfőbb bajnokesélyes.

Négy év alatt nyolc bajnoki címet gyűjtöttetek – mennyire volt könnyű elengedni a dolgot?

C.H.: Volt némi időnk arra, hogy feldolgozzuk – és tekintsünk is másképp erre a dologra: ha megnézzük, hogy miképp is kezdtük az évet, a csapat óriási fejlődést mutatott az év során, és visszaküzdötte magát.

VN

Momentán a Red Bullnál egy átmeneti időszak zajlik – Sebastian távozik, így Daniel lesz az új vezéregyéniség, aki egy fiatal versenyzővel [Daniil Kvyat] alkot majd egy csapatot. Ráadásul Adrian Newey sem lesz már ott a versenyeken…

C.H.: Adrian azért néhány versenyre eljön majd…

De nem lesz már úgy érintett a napi szintű dolgokban, ahogy szokott. Milyen hatással lesz ez a csapatra 2015-ben?

C.H.: A csapat fejlődött 2014-ben, és az életben semmi nem áll egyhelyben, az ugyanis azt jelentené, hogy visszafelé haladsz. Igenis jó, hogy egy ilyen izgalmas átalakulás történik. Nézzük csak meg, Daniel mennyit fejlődött idén! Micsoda izgalmas tehetség ő! Természetesen szomorú látni, hogy Sebastian távozik, de izgatottan várjuk a jövőt. Adrian pedig azért még velünk lesz. Igen, egy kicsit a háttérbe vonul, de ettől még számíthatunk az ő szakértelmére, ráadásul még nagyban érintett az RB11-es versenyautó tervezésében is.

Meglesz még a csapatban az a gyilkos ösztön, ami az elmúlt években láthattunk?

C.H.: A csapat DNS-e nem változott. A célok nem változtak. És a szenvedély sem változott.

R

Vannak olyan pletykák, melyek szerint te is távozol és a McLarennél folytatod 2015-ben, Ron Dennis helyén. A megváltozott szélirány téged is elér?

C.H.: Hehe, erről most hallok először! Igazán hízelgő, de továbbra is teljes mértékben elkötelezett vagyok a Red Bull Racing iránt. Nem vágyom arra, hogy máshol folytassam.

Helmut Marko azt mondta, Sebastian Japánban, vacsora közben jelentette be távozási szándékát – te mikor tudtad meg a hírt?

C.H.: Sebastian a szó szoros értelmében néhány pillanattal később közölte velem, aztán felhívta Dietrichet [Mateschitz] is.

Sejtetted, hogy távozik?

C.H.: Mivel már jó néhány éve ismerem, látszott, hogy a nyári szünet után kicsit zaklatottá vált. Valamikor a spái és monzai versenyek idején. Sejtettem, hogy a háttérben valami komoly dolog zajlik körülötte.

Láttad, hogy pörögnek az események, de egészen Japánig nem voltál biztos benne?

C.H.: Nem tudtam biztosra. De nem kell rakétamérnöknek lenned ahhoz, hogy összerakd a kirakó darabkáit. Azért ez egy elég szűk iparág! Mindannyian sajnáljuk, hogy távozik, de megértjük, hogy úgy érezte, ideje váltani. És ez az időzítés nekünk is kedvező.

A távozása mennyire hozható összefüggésbe a gyenge szezon miatti frusztrációval, illetve a Ferrari legendájával?

C.H.: Szerintem az életben minden az időzítéstől függ. Nehéz idényen van túl Sebastian, a lehetőség pedig adta magát a Ferrarinál. Lehet, hogy egy év múlva ez az ajtó már bezárult volna előtte! Az időzítés tehát megfelelő volt számára. Persze csak feltételezzük, hogy a Ferrariról van szó. Seb mindig is nagy rajongója volt annak, amit Michael Schumacher véghezvitt.

SV

Mit gondolsz, Sebastian maradt volna, ha jobban alakul az idei év?

C.H.: Nem tudom. Erről őt kellene megkérdezni. Mi csak megköszönhetjük neki az együtt töltött fantasztikus éveket, a legjobbakat kívánhatjuk neki a jövőre, és remélhetjük, hogy sokszor fogja majd látni a hátsó szárnyunkat.

Meglepett, hogy a Ferrari ilyen helyzetbe került 2015-ös versenyzőfelállásával kapcsolatban – magyarán, hogy három toppilótával van érvényes szerződése?

C.H.: Hehe – lehet, hogy csak szimplán okosak voltak és vártak a háromautós csapatokra! Mondjuk az bezavar a képletbe, hogy a harmadik versenyzőnek újoncnak kellene lennie, és nehéz megmondani, a három bajnok közül, akivel rendelkeznek, ki lenne a kezdő.

Szóval azt mondod, jönnek a háromautós csapatok?

C.H.: Remélem, hogy a Marussia és a Caterham összekapja magát. Ha nem, és három autót kell indítanunk, akkor helyzet van! De ezt mihamarabb tudnunk kellene – hiszen már november van. Logisztikailag fájdalmas dolog lenne, de ha felkérnek, akkor igen, támogatni tudnánk az ötletet.

Abu Dhabi után Sebastian már nem a Red Bull csapatának tagja lesz. Mik a legszebb közös emlékeitek?

C.H.: Seb 38 versenyt nyert nekünk – és négy világbajnoki címet. A legszebb emlékek közé sorolható az első győzelem Sanghajban [2009-ben], az első bajnoki cím Abu Dhabiban [2010-ben] a várakozásokkal ellentétben, a Sao Paulóban látott felzárkózása és bajnoki győzelme 2012-ben – az volt az egyik leglenyűgözőbb visszatérés! És 2013: válasszunk csak ki egyet abból a 13 versenyből, amit megnyert!

2010

Végezetül: milyen szavakkal bocsátod majd útjára?

C.H.: Köszönöm! A legjobbakat kívánjuk neked a jövőre nézve és reméljük, hogy soha nem leszel idegen a Red Bull számára – jövőre viszont már ellenfelünk vagy.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!