Red Bull-dominancia a második edzésen - F1VILÁG.HU

Red Bull-dominancia a második edzésen

HIRDETÉS

Az Ausztrál Nagydíj 2. szabadedzésén is Vettel volt a leggyorsabb, a címvédőt bő két tizedmásodperces hátránnyal csapattársa, Webber követte. A harmadik legjobb időt Rosberg autózta a Mercedesszel.


Az Ausztrál Nagydíj 2. szabadedzésén is Vettel volt a leggyorsabb, a címvédőt bő két tizedmásodperces hátránnyal csapattársa, Webber követte. A harmadik legjobb időt Rosberg autózta a Mercedesszel.

Ahogyan az várható volt, a második szabadedzés már jóval intenzívebb volt, mint az első. A körülmények javultak a nyitány óta, még úgy is, hogy a hőmérsékleti tényezők lényegében változatlanok maradtak (a levegő 23, az aszfalt 34 Celsius-fokos volt), de sokat számított, hogy a pályát borító porréteg egy részét az leső edzésen már elkezdte letakarítani a mezőny.

Ahogyan zöldre váltott a lámpa a bokszutca kijáratában, a legtöbben azonnal pályára gurultak, élükön Kimi Räikkönennel. Ezúttal már nem volt szükség installációs körökre, mindenki rögtön nekilátott a csapata által előírt programnak.

A legtovább a két Ferrari várt, ők közel negyed óra elteltével hajtottak pályára, amikor a többieknek már voltak mért köreik is. Az első eredmény Räikkönen neve mellé került, a finn 1:32-vel nyitott. Néhány perccel később azonban már az első tréning legjobbja, Sebastian Vettel állt az élen, 1:26.274-gyel beállítva az etalont.

Ehhez Lewis Hamilton tudott a legközelebb férkőzni, de a Mercedesszel ő is fél másodperccel volt lassabb. Félidőben az élbolyban tanyázott még Felipe Massa, Mark Webber, Nico Rosberg, Räikkönen, Fernando Alonso és Romain Grosjean is. A top8-ban tehát négy csapat, a Red Bull Racing, a Mercedes, a Ferrari és a Lotus képviseltette magát, a McLaren pilótája, Jenson Button csak utánuk következett. Ez alapján úgy tűnik, az élmezőnyt idén is ez az öt istálló alkotja majd, de az első erősorrend felállításával a szombati időmérő edzést még mindenképpen érdemes megvárni.

Jó fél óra telt el az edzésből, amikor sárga zászlós jelzés lépett életbe, miután a Caterham újonc versenyzője, Giedo Van der Garde a hármas kanyarban a kavicságyba csúszott, és ott is ragadt. Autóját pillanatok alatt kiemelték, és az edzés zavartalanul folytatódhatott – már a holland nélkül, számára ugyanis érthető módon ekkor véget ért a pénteki program.

A pályán közben a legjobbak autóira is felkerültek a piros jelzésű szuperlágy abroncsok – amikkel ugyebár az első edzésen még mindenki spórolt -, így a köridők is javulni kezdtek. Rövid időre Webber állt az élre, de Vettel hamar visszavette csapattársától a vezetést.

Az utolsó fél órában már inkább a hosszú etapok voltak terítéken, a versenyszimuláció keretében mindenki igyekezett sok üzemanyaggal mindkét gumikeverékkel megtenni néhány kört, hogy legyen elegendő adatuk az összehasonlításhoz és a vasárnapi stratégia kidolgozásához. Mindez egyúttal azt eredményezte, hogy a köridők már nem sokat javultak, így a sorrend sem változott jelentősen a leintésig. Az is hamar kiderült, hogy a szuperlágy gumik gyorsan kopnak, így a versenyen valószínűleg csak rövid etapokat lehet velük tervezni.

Az edzésből már csak hét perc volt hátra, amikor Lewis Hamilton a 6-os kanyarban nem tudott elfordulni (valószínűleg valami műszaki hibája lehetett), és a kavicságyon keresztül hajtva a gumifal előtt állt meg. Nem sokkal később a másik Mercedes is megállt, Nico Rosberg a nyolcas kanyarban szándékosan állt félre, miután rádión szóltak neki, hogy probléma lehet a váltóval.

Hirdetés

Az utolsó percekre megbolydult a mezőny, Mark Webber a 13-as kanyarban pördült meg, de ő tovább tudott még hajtani.

1:25.908-as idejével Sebastian vettel zárta az élen a második edzést is, megelőzve csapattársát, Webbert, illetve az idő előtt kiszálló Rosberget is.

Mögöttük a két Lotus sorakozik az eredménylistán, Räikkönen három tizedet vert Romain Grosjeanra. Utánuk a két Ferrari által közrefogott Hamilton végzett a hetedik helyen, míg a legjobb tíz mezőnyét Adrian Sutil (Force India) és Nico Hülkenberg (Sauber) teszi teljessé. A német lemaradása már 2,2 másodperc, de a legjobb nyolc pilóta még egy másodpercen belül végzett egymáshoz képest. A McLarenek nem fértek be a top10-be, Jenson Button 11., Sergio Perez 13. lett a második edzésen.

Az Ausztrál Nagydíj szombaton magyar idő szerint 4 órától a harmadik szabadedzéssel, majd reggel 7-től a kvalifikációval folytatódik.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!